Ülke çapında birçok ilde kentsel dönüşüm çalışmaları sürerken Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de çalışmalara başladı. Müdürlük bünyesinde kurulan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü tarafından Manisa'daki mahalle muhtarlarına "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Uygulama Yönetmeliği" ile ilgili bilgi verildi. Düzenlenen bilgilendirme toplantısında Çevre ve Şehircilik İl Müdür Mustafa Yılmaz, İl Müdür Yardımcısı Günay Özcan ile Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Mehdi Hasanzade muhtarlara yeni yönetmeliği ve yapılacak çalışmaları anlattı.
6 MİLYON BİNA ACİL YENİLENMELİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz yaptığı konuşmada ülkemizin büyük bir kısmının birinci derece Deprem bölgesinde bulunduğunu , Manisa'nın da bu iller içinde yer aldığını vurguladı.
Ülkemizde 18 milyon konutun bulunduğunu söyleyen Yılmaz, 6 milyon civarında konutun acilen yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bunları hepimiz etrafımızda görüyoruz. 99 yılında Marmara, Düzce depremi oldu. En son Van Depremini yaşadık. Can kayıpları, mal kayıpları oldu. Ekonomimiz büyük bir yara aldı. Dolaysıyla erken tedbir almak durumundayız. Şehirleri yeniden inşa etmek daha ucuz. İlimizde belediye başkanlarıyla bire beri görüştük. Ama tam olarak bir sonuç alamadık. En sonunda muhtarlarımızla bir araya gelelim. Onlarla bir çalışma yapalım. Onlar halka daha yakın. Düşüncemiz, 4 katlı ve daha fazla yapılmış olan özellikle 99 depremi öncesi yapılmış olan yapılar birinci hedefimiz" dedi.
İLK ÖZEL ŞİRKETE LİSANSI VERDİ
Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, Manisa Belediyesi'ne ve İl Özel İdaresine lisans verildiğini belirterek, ancak üniversitenin lisans alamamasının bir eksiklik olduğunu vurguladı.
Müdür Yılmaz, toplantıda Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi alan ilk özel şirket olan Akhisar'da faaliyet gösteren Çarıkçı Grup Mühendisliğe lisans belgesini takdim etti.
YÜZDE 61’I DEPREM
Yılmaz'ın ardından Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Mehdi Hasanzade slyat eşliğinde sunum yaptı. Ülkemizde son 60 yılda meydana gelen doğal afetlerin yol açtığı hasarların başında yüzde 61 ile depremlerin geldiğini ifade eden Hasanzade; "Depremleri yüzde 15 ile heyelanlar, yüzde 14 su baskınları, yüzde 5 kaya düşmeler, yüzde 4 yangınlar ve yüzde 1 ise çığ, fırtına ve diğer nedenler oluşturdu. Türkiye'de depremi doğuran yaklaşık 15 bin kilometresi ana aks olmak üzere toplam 24 bin 500 kilometre uzunluğunda canlı fay vardır. Nüfusumuzun yüzde 98'i Deprem açısından tehlikeli bölgede yaşıyor. 1903 yılından günümüze, topraklarımızda hasar doğuran 130 depremde 100 bin can kaybı ve yaklaşık 2 milyon ev kaybettik. Erzincan'da 1939 yılında meydana gelen deprem 60 saniye sürdü ve 33 bin insan hayatını kaybetti. 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremlerinde milli gelirimizin yüzde 10-15'i birkaç dakika içinde yok oldu. Van Depreminde yaklaşık 30 bin Konut ya yıkıldı ya da hasar gördü" diye konuştu