20 yıl önce, 350 milyon değerinde bir yatırımla şekillenen Tekstilkent, kapılarını 2002 yılında açtı.
Başbakan Turgut Özal ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan döneminde İstanbul'un alt yapısını çalışır hale getirmek, trafiği rahatlatmak için toptan ticaretçileri ve küçük üreticileri şehir dışına çıkarmak amacıyla geliştirilen proje, havaalanı yolu üzerindeki Esenler mevkiinde konumlandı.
MEDYA MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
Projenin bir bölümü Tekstilkent, bir bölümü ise Giyimkent olarak ayrıldı. Zamanla şehir büyüdü ve İstanbul dışında olarak değerlendirilen Tekstilkent bugün İstanbul'un içinde çok önemli bir yatırım bölgesine dönüştü. Kendi içinde bir dönüşüm yaşayan Tekstilkent artık medya merkezi olma yolunda.
Tekstilkent'in yeni bir döneme girdiğini belirten Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, "Tekstilkent'i bir 'medya park' haline getirmeyi planlıyoruz. Buna yönelik altyapı çalışmalarımız hızla devam ediyor.
EL CEZİRE GELİR Mİ?
Bugün yapılmaya çalışılsa 500 milyon doları aşan bir bütçe gerektiren Tekstilkent bir kooperatif ve 3 bin 800 kişide mülkiyeti görünüyor. 4 bin işyerinin bulunduğu Tekstilkent'in kapasitesinin sadece yüzde 50'si dolu. Bunun altında yatan neden olaraksa toptancıların ve küçük üreticilerin şehir dışına taşınmasına dönük yerel yönetim politikasının değişmesi gösteriliyor.
Bir süredir Tekstilkent'i yüzde 100 doluluğa ulaştırmak için çözüm yolu arayışında olan Tekstilkent yönetiminin projeyi 'medya park' konseptine dönüştürme girişiminin temelinde de bu yatıyor. Konumu, ulaşım araçlarına erişim kolaylığı, sağlam altyapısı ve büyüme öngören üstyapısıyla Tekstilkent'in medya kuruluşları tarafından ilgi gördüğünü dile getiren Şahinoğlu, "2 milyon metrekarelik bir kapalı alan büyüklüğüne sahip olan Tekstilkent'in 500 – 600 bin metrekaresini medya kuruluşlarına ayırmayı planlıyoruz. Şu günlerde El Cezire Türk ile görüşme halindeyiz. Yakında netlik kazanacak. Eğer anlaşırsak, buradaki medya park dönüşümü çalışmalarımız daha da hızlanır. El Cezire 30 – 35 bin metrekarelik bir alan istiyor" diye anlatıyor.
PROJE İÇİN YARIŞMA DÜZENLENİYOR
Son yıllarda medya kuruluşlarının şehrin çok farklı noktalarında, ulaşım ve altyapı açısından çok uygun da uygun olmayan lokasyonlara taşındığını, şartları uygun olanların ise çok yüksek kiralar ödediklerini ifade eden Şahinoğlu, projeleri için bir yarışma organize edeceklerini dile getirdi. "Medyanın altyapısı kurulmuşu böyle bir ihtiyacı olduğunu görünce bu işe karar verdik. Tekstilkent'in bir medya park haline gelmesi için ne gibi altyapı yatırımlarına ihtiyacı var şu an bunu araştırıyoruz. Hatta buna yönelik bir iletişim fakültelerine açık bir yarışma düzenleyeceğiz. Hocalarımızdan gelecek olan projeler içinden birinci seçip, o projeyi hayata geçireceğiz" dedi.