21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden Haberler2B'de Rayiç Bedelin Yüzde 70'inden Yüzde 50'sine indirildi.

2B’de Rayiç Bedelin Yüzde 70’inden Yüzde 50’sine indirildi.

 

2-B olarak nitelenen orman özelliğini yitirmiş arazilerin satışını düzenleyen yasa tasarısı Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda bazı değişikliklerle kabul edildi.

 

Tarım arazilerinin satış bedeli, iktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle rayiç bedelin yüzde 70’inden yüzde 50’sine indirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’un “Neredeyse üzerine para vereceğiz” diye itirazına karşın önerge kabul edildi.

Ödeme kolaylığı sağlanıyor

Tasarıya göre 2-B alanlarındaki taşınmazların 31 Aralık 2011’den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler, bu taşınmazları satın almak için 3 ay içinde idareye başvurabilecek, taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek. Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si olacak. Satış işlemleri, 1 Mayıs 2010’dan itibaren tespit edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacak. Peşin satışlarda, yüzde 20 indirim uygulanacak, bu bedel idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek. Taksitle satışlarda, satış bedelinin yüzde 10’u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, kalanı ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte faizsiz ödenecek.

Son değişiklikle askeri yasak bölgelerde kalan orman vasfını kaybeden arazi üzerinde orman kadastrosunun en geç 6 ay içinde yapılmasına olanak tanındı. Bu yerlerin 31 Aralık 2011’den önceki kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olduğu kişiler hak sahibi sayılacak. Bu kişiler, rayiç bedeli ödemeleri halinde kullandıkları taşınmazın rayiç değerine eşdeğer, öncelikle aynı il sınırları içindeki 2-B alanlarındaki taşınmazı, hesaplanacak satış bedeli karşılığı alabilecek.

Ormana devlet üniversitesi

Başka önergeyle vakıf üniversiteleri hariç, yükseköğretim kurumlarının, orman alanlarında eğitim ve araştırma amaçlı tesisleri, bedeli karşılığında yapmalarına imkan tanındı. Bu alan içinde yurt da inşa edilebilecek. Bakan Eroğlu, bütün dünyada, üniversitelerin çoğunun orman içinde bulunduğunu söyledi. Eroğlu, “Burada amaç şu; Bursa’yı gördüm, ovaya üniversite yapmak cinayettir. Bozuk orman alanı vardı, ovayı tahrip edeceğine bozuk orman alanına sadece kamu üniversitelerine vermek. Üç üniversitenin sorunu var” dedi.

Yayla tesisleri kiralaya  veriliyor

Yaylacılara yönelik değişiklikler de yapıldı. Devlet ormanlarında 31 Aralık 2011’den önce yaylacılık amacıyla yerleşim yeri olarak kullanılan alanlar, Orman Genel Müdürlüğü’nce tespit edilecek. Bu alanlardan uygun görülenler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yayla alanı ilan edilecek. Yayla alanlarında bulunan bina ve tesisler, orman idaresince
işletilecek, işlettirilebilecek veya kiraya verilebilecek.
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI