İstanbul’un yaşam ve alışveriş caddesi olarak en önemli lokasyonlarından biri olan Kadıköy’deki Bağdat Caddesi’nde son yıllarda başlayan binalardaki dönüşüm ve yenileme furyası sıkıntılı bir sürece doğru gidiyor. Çok sayıda binanın gelişigüzel bir şekilde plansız ve aynı zamanlarda dönüştürülmeye başlaması ile birlikte müteahhitlerin ve sonradan olma müteahhitlerin sayısının 500’ü aştığı bölgede yoğun yaşanan mali kaynak sorunlarıyla birlikte inşaatlarda yarım kalma ve durmalar da başladı. Bölgede yaşanan arz fazlalığı ve yoğun rekabet nedeniyle konutlarda satış fiyatları da düşmeye başladı. Caddede 2 binden fazla konutun yarım kaldığı ve bunların bir kısmının da bina sahipleri tarafından tamamlanmaya çalışıldığı konuşuluyor. Dönüşüme giren ve henüz tamamlanmayan projelerin bölgede yol açtığı konut açığıyla birlikte ev kiraları ise arttı.
Bağdat Caddesi’nde konutlarda spot pazar oluşmaya başladı!
Müteahhitlerin bir kısmının yaşadığı finansal sorunlar ve nakit ihtiyaçları nedeniyle konutları yarı fiyatına yakın elden çıkarmak zorunda kaldıklarını söyleyen Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu; bu durumun çantacı olarak tabir ettikleri kişilerin ortaya çıktığını belirterek zorda kalan müteahhitlerin ellerindeki daireleri çok ucuza alanların caddedeki konut fiyatları piyasasını da bozduğunu ve bir çeşit spot pazar oluşmaya başladığını söyledi. Bununla birlikte Bağdat Caddesi’nde konut fiyatlarının yüzde 30 – 35 oranında düştüğünü ifade eden Tavukçuoğlu bölgede 100’e yakın projede 2 bin civarında konut inşaatının durduğunu açıkladı. Caddede 5 bin civarında binada yenileme çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Tavukçuoğlu bunların yüzde 10’unda işlerin ağır ilerlediğini aktararak ticari mağazalarda ise kiraların normale inmesiyle birlikte markaların tekrar caddeye döndüğünü belirtti.
Yenilenen evini satanlar da fiyatları indirip piyasayı bozdu!
2 yıl öncesine kadar bölgede yaptıkları daireler bitene kadar projenin tamamını sattıklarını hatırlatan Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan; caddeye çok sayıda müteahhitin girmesiyle başlayan rekabetin yanısıra evlerini dönüşümden sonra satanların sayısında da ciddi artışlar olduğunu, satılık ev arzının talebin çok üzerinde olduğunu ve bunların da fiyatları çok düşürdüğünü açıklayarak bölgede yeni projelere başlamayı durdurduklarını söyledi.
Kat karşılığı oranları düştü!
2-3 sene öncesine kadar yüzde 75 olan kat karşılığı anlaşma oranlarının yüzde 65 – 68’lere kadar gerilediğini açıklayan AE Mimarlık Yönetim Heyeti Başkanı Ahmet Erkutoğlu da “Eskiden 100 kentsel dönüşüm projesi aldığımız bölgede şimdilerde bu sayı 15’e kadar düştü. Arz fazlalığı ve yavaşlayan satışlar nedeniyle müteahhitler artık gelen teklifleri değerlendirmiyor. İnşaatlar caddeden ziyade E-5 ile Minibüs Yolu civarında yoğunlaşmaya başladı” dedi.
Kaynak: Leyla İlhan – Dünya Gazetesi