15 Ekim 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler70 bin kişi risk altında!

70 bin kişi risk altında!

Denizi doldurarak yaratılan alan üzerinde inşa edilen ve içlerinde 70 bin kişinin yaşadığı binalar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya!

Rize İnşaat Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapor, korkunç gerçeği gözler önüne serdi!

1960’lı yıllarda dönemin belediye başkanı Ekrem Orhon tarafından başlatılan ve sonraki yıllarda göreve gelen belediye başkanlarının da devam ettirdiği denize dolgu suretiyle yaratılan alanlar üzerinde zaman içinde kat planlarına da uyulmamasıyla birlikte yüksek yapılan ve yaklaşık 70 bin insanın yaşadığı binalar yıkılma tehlikesi taşıyorlar.

Tehlike altındaki binaların başka bir yerde yapılması gerekiyor..

Tehlikenin varlığını ortaya çıkaran Rize İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan rapora göre; 350 bin metrekarelik dolgu alan üzerindeki güçlendirme çalışmalarıyla ayakta kalabilecek bina sayısının çok az olduğu ve bu binalar haricindeki tüm yapıların yıkılması gerekiyor. Bu bölgede yıkılacak binaların bulundukları yerde yeniden yapılmasının hiç bir çözüm sağlamayacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de burada yaşayan insanlar için başka bir bölgede yeni bir yaşam alanı oluşturulması gerektiğini belirtiyorlar.

Bu duruma nasıl gelindi?

Rize şehir merkezinin yaklaşık olarak üçte birine denk gelen 350 bin metrekarelik dolgu alan üzerinde ilk zamanlarda sadece 3 katlı binalara izin verilmişti. Ancak aradan geçen yıllar boyunca rantla birlikte yüksek yapılara izinler verilmesi ile birlikte riskler de büyüdü. Bu bölgede aralarında Valilik, Belediye Başkanlığı, Adliye, Kültür Merkezleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarının da binaları bulunuyor.

İnşaat Odası tarafından hazırlanan raporda neler var?

Rapora göre deniz suyu seviyesinin altına inen bina temellerinde korozyonla birlikte erimeler ve güçsüzlükler başlamış durumda. Binalardan alınan beton numunelerinin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde incelendiğini söyleyen Oda Başkanı Murat Yazıcı yapılan inceleme sonucunda binaların riskli çıktığını ve korozyonun çok sayıda binada üst katlara kadar çıktığını ve bu binaların bir felakete uğramadan boşaltılarak yıkılmaları gerektiğini ifade etti. Yazıcı’ya göre bu binalar 10 – 15 yıl içinde kendiliğinden yıkılma tehlikesi taşıyor.

Kaynak: DHA

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
364 YAZI