15 Ocak 2025 Çarşamba
Ana SayfaSektörden Haberler"Konut üretiminde farklı modeller bulmalıyız"

“Konut üretiminde farklı modeller bulmalıyız”

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, konut üretiminde farklı modeller bulmaları gerektiğini söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Dumankaya, gayrimenkulün Türkiye ekonomisinde lokomotif bir sektör olduğunu belirtti.

Dumankaya, geçen yıl 1 milyon 400 binden fazla konut satıldığını anımsatarak, “Bunun yarıdan fazlası birinci el konutlar olarak gerçekleşti. Bankalardaki faiz oranları yükselmesine rağmen 2017 rekor yılı oldu ama her yıl bizden rekor beklemek haksızlık olur. Her yıl sektör rekor kıramaz.” dedi.

“Her yıl 200 bin açık var”

Bu yılın ocak ve şubat aylarında yüzde 3-5 seviyelerinde bir düşüş olduğunu hatırlatan Dumankaya, “600 bin kişi her yıl evleniyor. 125 bin kişi her yıl boşanıyor. Bunlar tabi ayrı evlere çıkıyor. 125 bin kişi de yurt dışından Türkiye’ye dönüş yapıyor. Toplam ihtiyaç 800 bin. Bizim karşılayabildiğimiz 600-650 bin. Her yıl 200 bine yakın açık var. 5 yıllık kalkınma planında devletimiz 4 milyon hedef koymuş, gerçekleşen 3 milyon. 1 milyon insana biz konut üretememişiz.” diye konuştu.

“Orta ve alt gelirliye hitap etmeliyiz”

Dumankaya, orta ve alt gelir grubuna hitap edemediklerini anlatarak, “Bizim buna çözüm üretmemiz gerekiyor. Katma değer üretecek farklı şeyler üretmemiz lazım. Bunlardan biri ‘konut kredisi faizlerinin gelir vergisinden mahsubu’ şeklinde gerçekten ihtiyacı olan bir kesime o imkanı tanımak ve hareketi sağlamak. O bir milyon insana biz bu konutu üretip verebilirsek bu anlamda çok daha hayırlı bereketli bir iş yapmış oluruz. Onların da kiradan kurtulmasını sağlayacak formüller üretmemiz lazım. Sadece bankalardan beklemekten ziyade farklı modeller geliştirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Kentsel dönüşüm yapılmak zorunda”

Kentsel dönüşüme değinen Dumankaya, şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşüm yapılmak zorunda. 20 milyon konutumuz var, 7 milyonunu değiştireceğiz. Son üç yılda 100’er bin gibi bir performans sergilemişiz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız da 500 bine çıkarmak gibi bir hedeften bahsediyor. Yani 15 yılda anca toparlanacak bir süreç. Gayrimenkulün geleceğinde kentsel dönüşüm olmazsa olmaz. İstanbul gibi bir değer var elimizde, bu değeri dönüştürürken de alelade dönüştüremeyiz. Sadece apartman yıkıp apartman yaparak kentsel dönüşüm yapmamalıyız. Kentimize ihanet ediyoruz. Çünkü aynı yol, aynı meydan, aynı park ama yoğunluk artıyor. Bizim kentsel dönüşüme bir master plan çerçevesinde, çok daha makro ölçekte bakmamız lazım.”

Kaynak: AA

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI