25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaYazarBelediye Seçimleri ve Radikal Öneriler

Belediye Seçimleri ve Radikal Öneriler

Emlak pazarlaması ve satışı konusunda sektörün deneyimli ismi Bilge Özdemir Türkiye ve İstanbul gibi metropollerin sıcak gündemi “BELEDİYE SEÇİMLERİ“ ve “BELEDİYECİLİK“ anlayışlarına yönelik radikal önerilerini, öngörülerini emlakdream.com için kaleme aldı.

  • KAMU KURUMLARINDAN AVM’LERE DESTEK: Günümüzde çalışmayan/kapanan AVM’ lerden Eğitim Kuruluşlarına Dönüşüme tanıklık ediyoruz. AVM’ lerin ihtiyaçı olan “insan” sürkülasyonunun dolaylı olarak sağlanabilmesi için ziyaret ağırlıklı; Tapu, Nüfus, Vergi, Sağlık  gibi  kamu kuruluşlarının özel sektör işbirliği ile AVM’ lerin belli bölgelerinde konumlandırılmasını öneriyorum.  Önerim Sonuç olarak özel sektöre katkı olarak değerlendirilsede, ülke ekonomisi ve milli servete katkıdır.
  • MEYDAN VE CADDELERDE YAYALAŞMA PROJELERİ: İlçe ve merkezi noktalarında araç trafiğinden arındırılmış/yaya trafiğine yönelik “meydan ve caddeler“ düzenlenmelidir.  Yayaların özgürce yürüdüğü alanlarda  “alışveriş“ teşvik edilecek ve ticaret yön bulacaktır.
  • ALIŞVERİŞE UYGUN CADDE – SOKAK DÜZENLEMELERİ : Alışverişte yaya trafiği kadar, araç trafiği de önem taşımaktadır. Sokak – Cadde düzenlemelerinde araç trafiğini kontrol altına alabilecek şekilde  “araç park” , “girdi-çıktı“ yerlerinin düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Belediyeler, Belediyeden çıkarak ticaretin içinde olmalıdır.
  • İŞ YERİ RUHSAT DÜZENLEMESİ: Kendine yön arayan gayrimenkul sektöründe “konut“ kavramına “home office“ kavramı getirdik. Bu kavram ile konut kullanımı ile ofis kullanımını bir araya getirerek “ev’ e iş – iş’ te ev “ ile konuya ticari bir boyut katmaya çalıştık. Ruhsatı  ve/veya tapusu “Konut“ olan  bağımsız bölümler için “konut“ olarak kullanım zorunluluğu getirilmelidir.

İşyeri açılış müracaatlarında; iş yeri cinsinin “ticari gayrimenkul/dükkan/ofis vb.gibi“ olması şartı aranmalı, aksi takdirde konutlara iş yerin kuruluş ve faaliyet izni verilmemelidir.

Bu durum; KDV açısından “ticari gayrimenkul“ ve “konut“ arasındaki değerlendirme farkından kaynaklı haksız rekabeti önleyecektir. Ticari gayrimenkuller metre kare sınırı olmaksızın %18 KDV’ ye tabi olurken, Konutlar %1 – %18 aralığında net metrekare ve/veya arsa değerlerine göre farklılık gösterebilmektedir.

İş yeri ruhsatlarının; sadece ticari gayrimenkul niteliğindeki gayrimenkullere verilmesi; dengeli ve farklı gayrimenkul üretimlerini teşvik edecektir. Bu önerim ile; Stokları Hızla artan ticari gayrimenkullerin  “fiyat ve kira değerleri“ zamana bağlı yukarı yön kazanacaktır. Bu durum ticari amaçla kullanılan konutlarda; ticari kiracılar tasfiye olacağı için kira değerlerinin aşağı yönde seyretmesine vesile olacaktır.

Bu sayede; ticari kira köpüğünden arınmış gerçek konut kira değerleri i orta ve uzun vadede kullanım amaçına uygun denge bulacaktır.

  • GAYRİMENKUL ÜRETİM KONTROLÜ: Belediyelerin görevi sadece yapı ruhsatı vermek olmamalıdır. Belediyeler sınırları içindeki “yapı stoğuna ve niteliğine“ hakim olmalıdır. Ticari gayrimenkulden; konuta ve tiplerine güncel bilgiler ile, proje geliştirici/müteahhitlere yön verebilmelidir.
  • TİCARETE DESTEK: Belediyeler sınırları içinde “ekonomiye“ yön vermelidirler. Sanayi ve Ticarete hakim olmalıdırlar. Belediyeler vatandaşa götürdükleri hizmet ile birlikte ekonomiye verdikleri katma değer ile sınıflandırılmalı, ilçe belediyeleri bu yarış içinde olmalıdır.
  • MARKA BELEDİYELER: Belediyeler, sınırlarının marka değerini, bilinirliğini yükseltmelidir. Bu etki; fertlerin, ailelerin yaşam, yerleşim ve ticari tercihlerinde önemli yer teşkil etmelidir.
  • SANAYİ VE TİCARET’E BELEDİYE SEÇİMLERİNDE SÖZ HAKKI: Yaklaşan belediye seçimlerinde oy verme yaşını dolduran her birey “parti ve/veya şahsa“ göre belediye başkanı tercihinde bulunacaktır. Bu tercihte bulunurken ikametgah adresine dayalı olarak yaşadığımız yer hakkında söz söylenebilinecektir.

Oysaki; belediyeler, yaşam/yerleşim alanlar ile birlikte “sanayi/ticari“ alanlara  hizmet götürmektedir.

Örneğin; İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde ticaretine yön veren sanayici; ”aş ve işine“ yön veren Belediye hakkında söz söyleme hakkına sahip olamazken; oturduğu/yaşadığı ne hizmet aldığını dahi bilmediği belediye için seçimde bulunacaktır.

Dünya da bir örneği var mı ? bilemiyorum… Yoksa da Türkiye için bir ilk olması temennisi ile; Belediye seçimlerinde “sanayi ve ticaret“ ile uğraşan fertlerin tercihine göre; “işyeri veya ikametgah“ adresine dayalı oy hakkı verilmesini öneriyorum.

 

Bilge Özdemir

Marketing & Sales Consultant for Real Estate

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI