SİNPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, arsa fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve bunun da maliyetleri yükselttiğini belirterek, “Bir sanayici kârına şu an razıyız. Fazlasını istemiyoruz. Sanayicinin kârı yüzde 20’nin altındadır. Biz buna bile razıyız.” dedi.
GYODER tarafından düzenlenen “16. Gayrimenkul Zirvesi”ne katılan Çelik, konut satışlarında eğer sorun yaşanıyorsa, ilk önce bu sorunların doğru tespit edilip, ona göre çözüm yollarının aranması gerektiğini söyledi.
“Faizler düşsün satışlar tavan yapar”
Sektörde sorunların nedenlerinin de ele alınması gerektiğini anlatan Çelik, “Güneyde savaş var. Ankara’da bomba patlıyor. 13 ülkeyle kavga ediyorsunuz. Orada burada sorun. Çekin faizleri aşağıya satışlar tavan yapacaktır. Bu kadar basit. Gazetelere boy boy ilan veriyorlar, Amerika’da yüzde 3 faiz falan. Böyle bir ortam bizde olsa harikalar yaratırız ancak bizde öyle değil.” diye konuştu.
Çelik, Türkiye nüfusunun 15 yılda yüzde 21 arttığını aktararak, “İstanbul’da yüzde 31 olmuş bu artış. Genç nüfusumuz var. He yır nüfusumuz artıyor. Yılda 400 bin, İstanbul için 44 bin konut yapacaksınız. Kentsel dönüşüm de var. Milli gelir, refah artmış. Çok dinamik bir sektörümüz var.” şeklinde konuştu.
“Sektör içi rekabet arsa fiyatlarını artırıyor”
Türkiye’de ucuz konut üretmek için girdilere bakmak gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
“Arsa en büyük girdi. Dünyada böyle değil ancak. Türkiye’de arsa değerleri çok fazla. Böyle bir değer olamaz. Sektörün içindeki rekabet duygusu da bu fiyatları artırıyor. ‘Sosyal konutta şu kadar yaparsanız size şu kadar düşük fiyata veririm diyor’ dünyada bazı ülkeler. Bu da bir model. Arsa fiyatlarını düşüren başka modeller de var. Bir sanayici kârına şu an razıyız. Fazlasını istemiyoruz. Sanayici küçük bir kar yapıyor. Sanayicini karı yüzde 20’nin altındadır. Biz buna bile razıyız.”
“Bakanlık bizi desteklesin yabancıya satış patlar”
Çelik, Türkiye’nin yabancıya konut satışında çok şanslı bir ülke olduğunu kaydederek, “Önce hedef kitlenin mimarin ihtiyacına uygun üretim metodu geliştirmemiz lazım. Ekonomi Bakanlığı sanayiciye pazarlık ve satış için ciddi destekler veriyor. 120 bin dolar kira desteği, 300 bin dolar tanıtım parası falan. Biz daha büyük mal satarız. Oraya gitmeden satılıyor bir de. Uzun yıllardır konut sektörü olumsuz gözle bakılan bir sektör. Ekonomi Bakanlığı bu sektöre yeterli destek vermiyor. Eğer bu sektör pazarlama ve satış konusunda desteklenirse yabancıya satış bir tık daha ileri gidecektir.” şeklinde konuştu.