Muhtarlar, mahalle dernekleri ve STK’larla Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç imar barışı yasasının Sarıyer’de kimlere neler getirdiğini anlattı.
Sarıyer’de yapıların birçoğunun 3. şahıslara ait mülkler üzerinde olduğunu ifade eden Başkan Genç İmar Affı düzenlemesinin üçüncü şahıslara ait mülkler üzerinde bulunan yerleri kapsamadığını açıklayarak İmar Barışı’nın bu haliyle Sarıyer halkını kucaklamadığını ve mülkiyet sorunu çözülmeden imar barışının olamayacağını söyledi.
İlçede 2009 yılından bugüne temel uğraşlarının mülkiyet sorunun çözümü olduğunu dile getiren Genç; “O günden bugüne temel bir uğraşı alanımız vardı. Önce gecekondularla ilgili bir birim oluşturuldu. Bu birim zamanla ilerledi ve bu konu Belediye Meclisimiz de görüşülmeye başlandı. Mülkiyet probleminin çözümü için bir çaba içerisinde olduk. Bir yol haritası çıkarıldı ve bu doğrultuda yola çıkıldı” dedi.
Mülkiyet sorununun ancak vatandaşlarla birlikte çalışılması halinde çözüme kavuşabileceğine dikkat çeken Başkan Genç “Sarıyer’de mülkiyet sorununun çözümü ancak burada yaşayan insanların içinde olduğu bir çalışmayla mümkün olabilir. Bu işin altyapısı doğru bir şekilde yapılmış olsaydı sokaklarda asılan o pankartlara gerek kalmayacaktı” açıklamasında bulundu.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bu ne yapılabileceğini konuşacağımız bir toplantı. İmar barışı bizim mahallelerin de içinde olduğu bir çözüm olsaydı biz de bunu olumlu karşılardık. Bu çıkan yasa şu anki haliyle bir tapu veya mülkiyet sorununun çözümüne yönelik değil. Sadece yapı belgesi veriliyor. Bu çıkan yasa dikkat ederseniz mülkiyet sorunu olmayan diye başlıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Başkan Genç’ten sonra söz alan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay da vatandaşlara teknik konularda bilgi vererek kanunun nasıl çıktığını ve uygulamasının nasıl olacağını anlattı.
Atalay konuşmasını “Bu bir torba kanun ve bu kanunun içerisinde imar barışı ile alakalı bir maddemiz var. Bu düzenleme ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların belli bir bedel karşılığında kayıt altına alınmasına ilişkindir. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen noktalara paranızı verip belgenizi alacaksınız. Bu para kentsel dönüşüm fonuna aktarılacak. Bu düzenleme tapu ya da mülkiyet hakkı tanıyan bir düzenleme değil şuan için. Bizim size önerimiz yapı kayıt belgesini almanız fakat bunu yaparken istenilen ücrete de bakılması gerekiyor.” şeklinde tamamladı.
İmar Barışı Sarıyer’de nereleri nasıl etkiliyor?
Yapıların çoğu üçüncü şahıslara ait arazilerde bulunan Sarıyer’de imar affı beklentileri karşılamaktan oldukça uzak. Bu kapsamda ilçede bulunan gecekondu yapıları imar affı düzenlemesinden yararlanamıyor. Örneğin Derbent Mahallesi’nin yüzde 50’den fazlası üçüncü kişi mülkiyetinde olduğu için yararlanamıyor. Aynı şekilde Baltalimanı Mahallesi’nin bir kısmı ile FSM Mahallesi’nin tamamının mülkiyetinin yüzde 55’i üçüncü şahıs arazileri üzerinde bulunuyor.
Sarıyer’de mülkiyetler daha çok İBB, hazine ve vakıf arazisi üzerine kurulduğu için mülkiyet sorunu çözülemiyor. Sarıyer Belediyesi mülkiyet sorununun çözümünde kendisine ait arazileri rayiç bedel 4 bin 500 TL iken 350 TL’den Ayazağalı hak sahiplerine satarak birçok kişinin tapu almasını sağladı. Başkan Şükrü Genç, mülkiyet sorununun çözümü için hazine yerlerinin halka en ucuz maliyetle satılmasını talep ediyor.