Türkiye’de son dönemde Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nin, Tüketici Fiyat Endeksi’nden daha hızlı artması nedeniyle kiracıların daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığı belirtildi.
Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) arasındaki makasın son iki yıldır hızla açılması, kiracıların cebinden fazla para çıkmasına yol açtı. Kira artışını mayıs ayında yapanlar, son 2 yılda TÜFE’nin 9.2 puan üzerinde artış yaptı. Böylece, kirası bin lira olanlar, yıllık bin 104 lira daha fazla ödeme yapacak.
Kira nasıl hesaplanıyor?
Borçlar Kanunu’na göre, sözleşmede farklı bir hüküm belirlenmemişse, konut kiraları Yİ-ÜFE’ye göre artırılıyor. Kira artırımında, önceki ayda gerçekleşen bir yıllık Yİ-ÜFE artışı dikkate alınıyor. Önceki yıllarda Yİ-ÜFE artışı, genellikle TÜFE’nin altında kalıyordu.
Son iki yılda mayıs ayı itibarıyla toplam TÜFE artışı yüzde 25.3 olarak kaydedildi. Makasın 9.2 puan açılması nedeniyle, kira artışını haziran ayında yapanlar, TÜFE’ye göre daha fazla kira ödeyecekler.
En düşük enflasyon ocakta
2013’ten bu yana aylar itibarıyla ortalama yıllık enflasyon oranları ise şöyle:
Ocak / 7.94
Şubat / 8.48
Mart / 8.70
Nisan / 9.18
Mayıs / 9.77
Haziran / 8.00
Temmuz / 8.22
Ağustos / 8.37
Eylül / 8.21
Ekim / 8.55
Kasım / 8.60
Aralık / 8.89
En uygun aylar temmuz ve şubat
Bu arada 2012 Temmuz’undan bu yana en düşük ortalama yıllık Yİ-ÜFE artışı yüzde 7.94 ile ocak, en yüksek artış ise yüzde 9.77 ile mayıs ayında oldu. Kira artışlarında bir önceki ay itibarıyla son bir yıllık enflasyon dikkate alındığı için, aylık bin liralık kirada şubat ayında kiralama yapan haziran ayına göre, 6 yıllık dönemde aylık 18.3 lira (yıllık 220 lira) daha az kira ödedi.
Bu kapsamda ev tutmak için en uygun aylar olarak şubat ve temmuz ön plana çıkıyor.
Kaynak: Habertürk