Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ve yedi milyon kitabın yer alacağı Rami Kışlası’nın kütüphaneye dönüştürülmesiyle ilgili olarak görüşlerini paylaşan Beşir Ayvazoğlu bu kararla birlikte kışlanın kurtarılarak bir kültürel merkez olarak hizmet vermesinin yapılacak en doğru işlerden biri olduğunu söyledi.
Tamamlanıp bitirildiğinde 220 bin metrekarelik kullanım alanına sahip olacak Rami Kışlası ile ilgili Anadolu Ajansı muhabiri Ahmet Esad Şani’ye açıklamalarda bulunan Ayvazoğlu, İstanbul’daki mevcut kütüphanelerin ihtiyacı karşılamadığına dikkat çekerek “Kütüphaneler, insanların ve toplumların kendi ülkesinin kültürü, tarihi, hafızası ve dünya kültürüyle temasa geçtiği mekanlardır. Mekanın çok iyi olması, insanları içeri girdikleri zaman dışarı iten değil de kendisine çeken mekanlar olması gerekiyor” dedi.
“Aslında benim arzuladığım, kütüphane olarak projelendirilip inşa edilmiş kütüphanelerdir” şeklinde sözlerine devam eden Beşir Ayvazoğlu; “Bildiğiniz gibi Türkiye’deki kütüphaneler genelde eski binaların dönüştürülmesi suretiyle vücuda getiriliyor. Bu Rami Kışlası da eski bir mekanın dönüştürülmesi şeklinde olacak bir kütüphane. Tabii Rami Kışlası çok büyük bir kışla. Askeri yenileşme dönemimizin aynı zamanda bir bakıma mimariye yansımış biçimi olan Rami Topçu Kışlası çok büyük bir alanı kuşatıyor. Çevresini de istimlak ederek yaklaşık 220 bin metrekarelik bir alanı, merkezinde kütüphane olmak üzere bir kültür vadisi yapma projesi bu” diyerek Rami Kışlası kütüphanesi projesinin ihtiyacı büyük ölçüde karşılayacak son derece önemli bir proje olarak göründüğünün altını çizdi.
Rami Kışlası’nın 7 milyon kitaba ev sahipliği yapacak bir kültür vadisine dönüştürülmesini önemli bulduğunu ifade eden Ayvazoğlu; “Kısa vadede bu kadar kitabı bir araya getirmek mümkün değil ama zamanla olacaktır. Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı kütüphanesinin de böyle bir hedefi var. Bunlar küçük rakamlar değil.” diye konuştu.