GYODER ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle düzenlenen ‘İmar Barışı’ panelinde, düzenleme tüm yönleriyle ele alındı.
GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören’in moderatörlüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, KTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Uzun, İTO Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay’ın konuşmacı olarak katıldığı “İmar Barışı” panelinde önemli bilgiler paylaşıldı.
“Kangrenleşmiş bir sorun çözülüyor”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Türkiye’de imara aykırı yapılardan kaynaklanan ve yıllardır kangren haline gelmiş imar sorununa imar barışı ile çözüm getirdiklerini söyledi.
Kentsel dönüşümle ilgili imar barışının kendi içinde bir finansman ortaya çıkardığını anlatan Demirtaş, “İmar barışıyla hem vatandaşın kendi binasıyla ilgili sorunları ortadan kaldırıyoruz, hem de elde edilen kaynağı kentsel dönüşüme aktararak, dönüşüme hız veriyoruz” dedi.
Demirtaş, şu ana kadar 2 milyon 856 bin kişinin sisteme giriş yaptığını aktararak, “1 milyon 300 bin kişi ise başvuruda bulundu. Günlük 50-60 bin kayıt yapılıyor. e-Devlet üzerinden sisteme giriş yaparak, herkes kısa sürede ve kolayca başvuruda bulunabiliyor. Yine de e-devlet üzerinden başvurusunu yapamayan vatandaşlarımız için bütün il müdürlüklerimiz hazır durumdalar. Vatandaşlarımız 39 ilçede 40 noktada imar başırı merkezlerinden, bakanlığımızın web sitesinden detaylı bilgi alabiliyor. Ayrıca imar barışına özel hat kuruldu, 0 212 318 41 00 numaralı telefondan da imar barışıyla ilgili tüm sorulara cevap bulunabilecek” diye konuştu.
“Kentsel dönüşüme hız kazandıracak”
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin de Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konutun olduğunu belirterek, “Yılda 500 bin adet konutu dönüştürürsek, dönüşümü 15 yıl gibi bir sürede tamamlayabiliyoruz. Bunun için zaman kaybetmeden, prosedürlere kısa yollar yaratarak sorunları çözüp, önümüzdeki 15 yılda bu problemi el birliğiyle atlatmamız gerekiyor. Bu açıdan imar barışı çok büyük bir önem taşıyor. Vatandaşın yıllardır çözüm beklediği sorunları ortadan kaldıran imar barışı, yarattığı gelirle de kentsel dönüşüme hız kazandıracak” diye konuştu.
“Son başvuru tarihi 31 Ekim”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke ise İmar barışı ile vatandaşın yıllardır çözülmesini beklediği sorunları ortadan kaldırdıklarını dile getirdi.
Böke, şöyle devam etti:
“İmar barışı kapsamında verdiğimiz yapı kayıt belgesi ile vatandaşın yıkım endişesini ortadan kaldırıyoruz. Su, elektrik ve doğalgaz bağlatmak isteyenlere, bu belge ile imkan sağlıyoruz. Belediyenin, imar kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarını da iptal ediyoruz. Bu konularda başvuran vatandaşlarımızla hemen barışıyoruz.
Bir de ‘kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilmesi’, ‘Hazine ve Belediye mülkünde olan yerlerin satın alınabilmesi’ ve ‘işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilmesi’ konuları var. Bu konuları da yapı kayıt belgesi ile çözebiliyoruz ancak birkaç prosedür var. Bu 3 konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.”
Böke, başvuruların 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edeceğini, başvuru bedelinin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabileceğini sözlerine ekledi.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç, imar barışının Türkiye’de sayısı 13 milyona yaklaşan ruhsatsız yapının imar ve ruhsat sorununa çözüm getirerek hem Türkiye için kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldıracağını hem de ortaya çıkacak gelir ile kentsel dönüşüme ivme kazandıracağını ifade etti.