Kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faizlerinin aylık 0.98’e düşürülmesi ve gayrimenkul projeleri geliştiren firmaların haziran ayı sonuna kadar konut fiyatlarında peşin ve banka kredili alımlarda yüzde 20 indirim kampanyası konut satışları üzerinde etkisini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan konut satış istatistikleri raporuna göre haziran ayında Türkiye genelinde 1. ve 2. elde satılan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.4’lük bir artış kaydederek 119 bin 413 adet olarak gerçekleşti.
Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 22.4’lük çok ciddi bir oranda artış kaydeden konut satışları haziranda 119.413 adet gerçekleşerek hem sektöre hem ev sahibi olmak isteyen insanlara rahat bir nefes aldırdı hem de satışların daraldığı bu dönemlerde stratejilerin nasıl olması gerektiği konusunda fikir verdi.
Haziran ayında satılan konutları yüzde 17.2’si yani 20 bin 547’si İstanbul’da satılırken Ankara 12 bin 078 konut ve yüzde 10.1 payla Ankara ve 6 bin 888 konut ve yüzde 5.8’lik payla İzmir takip etti.
Aylık 13 adet konut satışı ile Hakkari ve Ardahan ile 39 adet konut satışıyla Bayburt haziran ayında en az konut satışının gerçekleştiği ilk 3 il oldu.
Satılan konutların 57.064’ü (yüzde 47.78) ilk el olarak satılırken 62.349’u (yüzde 52.22) ikinci el konut satışı olarak gerçekleşti.
Banka kredili alımları ifade eden ipotekli konut satışları da haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.3 oranında ciddi bir artış kaydederek 47 bin 648 adet oldu.
Rakamlara baktığımızda, yabancı yatırımcıya satışın da arttığını görüyoruz. Haziran ayında yabancıya yapılan satışlarda yaşanan yüzde 7’lik artış, yabancı yatırımcı taleplerinin giderek arttığını gösteriyor. Sektör temsilcilerinin vatandaşlık için konulan 1 milyon dolarlık alım şartının 300 bin dolarlık alıma düşürülmesi talebi dikkate alınıp gerçekleştirilirse yabancıya satış daha da büyük bir ivme ile artarak devam edecektir.
Faizlerin yüzde 1’in altına çekilmesi, yatırımcılar tarafından bir fırsat olarak görüldü. Yatırımcıyı alım yönünde harekete geçirmenin yolu faizleri yüzde 1’in altında tutmaktan geçiyor. Yatırımcı düşük faizi konutta bir fırsat olarak algılıyor.
Ulusal kampanya sona erdi fakat KDV ve tapu harcı indirimiyle ekim ayına kadar sürecek ve satışların artarak devam edeceği bir dönem olacağını bekleniyor. İnşaat şirketlerinin döviz artışından kaynaklı maliyet artışlarını henüz fiyatlarına yansıtmadığı yaz dönemini iyi değerlendirip konut alıcılarının alım yönünde harekete geçmesini öneriyorum.
Sektörün önde gelen üç derneğinin başkanları haziran ay konut satışlarının artışında faizlerin etkisini hemen hemen aynı dili kullanarak ifade ettiler.Konut kredisi faiz oranının, gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden biri.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ”Konut ihtiyacı halen çok fazla olmasına rağmen faizlerdeki aylık bazda 1.4 seviyelerindeki yüksek oran ve belirsizlik alım kararlarının ertelenmesine neden oluyor” derken, GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin önümüzdeki süreçte, konut kredilerinde düşük faiz ortamının devamının sektördeki sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceğini ifade etti.
KONUTDER Başkanı Z. Altan Elmas ise konut kredisi aylık faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesi gerektiğini söyledi.Elmas; konut faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesiyle birlikte ev alma talebini erteleyen vatandaşların ve yatırımcıların harekete geçtiğini ‘Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak’ kampanyasıyla beraber bir kez daha görülmüş olduğunu dile getirerek “Kamu ve özel bankalar ellerini taşın altına koyarak konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına muhakkak çekmelidirler” dedi.
Ayla Özer