Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, inşaat sektöründe acil bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Koloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 ile büyümesini sürdürerek başarılı bir performans sergilediğini belirtti.
İnşaat sektörünün geçen yıl yüzde 7,4, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 6,9’luk büyüme gösterdiğini anımsatan Koloğlu, bu yılın ikinci çeyreğinde ise sektörün yüzde 0,8 ile son dönemlerin en düşük büyüme rakamında kaldığını dile getirdi.
“Sektörün büyümesi gerekiyor”
Koloğlu, ülke ekonomisinin büyümesinde daima taşıyıcı güç olan inşaat sektörüne ilişkin açıklanan son verilerin alışılmışın dışında ve sektör performansını yansıtmaktan uzak olduğunu savunarak:
“Türkiye ekonomisinin kalkınmasının en önemli unsurlarından inşaat sektörü son 15 yılda büyümesini sürdürmüş, bir dünya markası haline gelmiştir. İnşaat sektörünün büyümesi ülke ekonomisinin kalkınması için kaçınılmazdır. Kamu yatırımlarındaki ödenekler, fiyat farkı ve tasfiye imkanı gibi öncelikli sorunlarımıza getirilecek çözümlerle sektör büyümesini artırarak sürdürecektir. Ülkemiz bugün ekonomik bir savaş içindedir. Bu süreç elbette inşaat sektörümüzü de etkilemiştir, etkilemektedir. Son ekonomik gelişmelerin sektörümüzün gelişme hızını daha da yavaşlatmaması, önümüzdeki dönemde başarı çizgimizi sürdürmek ve yenilerine imza atmak için acil bazı düzenlemelere ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
Yatırım önceliklerinin yeni hedeflere uygun olarak yeniden belirlenmesi gerektiğine işaret eden Koloğlu, şöyle devam etti:
“İdare ve yüklenici olarak devam etmesinde kamu yararı görülmeyen bazı projelerin tasfiye edilmesi gerekiyor. Bunun için gerekli hukuki düzenlemeleri yapmalıyız. Diğer yandan kamu yatırımlarında herhangi bir aksamaya mahal vermemek için sektör mensuplarımızın ödeneklerini ve hak edişlerini zamanında almaları önem arz etmektedir. Çünkü geciken her yatırım ülkemize önemli maliyetler olarak geri dönmektedir.
“Maliyetler çok arttı”
Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak inşaat projelerinde malzeme fiyatlarında enflasyon rakamlarının üzerinde fiyat artışları oldu. Yapım işlerinde kullanılan malzeme girdilerinin fiyatlarında TÜİK verileri dikkate alınarak yapılan fiyat farkı hesaplamalarının işleri durma noktasına getiriyor ve sektörü çıkmaza sürüklüyor. Yapım işinin özelliklerine ve malzemelerin ağırlık oranlarına göre fiyat farkı katsayısının belirlendiği bir sistem geliştirilmelidir. Diğer yandan fiyat farkının maliyetleri karşılamaması nedeniyle işlerin yapımlarının gerçekleştirilememesi halinde tasfiye imkanı verilmelidir. Yüklenicinin talebiyle hiç başlanmamış işlerde karşılıklı anlaşma yoluyla sözleşmenin tasfiyesine imkan tanınmalıdır. Tasfiye hakkının tanınması, yapım işinin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden kaynaklı sorunları ortadan kaldıracak, sektörün ayakta kalmasını sağlayacak kritik bir konudur.”