Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: "Batı, Orta ve Doğu Karadeniz'in her biri için yöresel özelliklerini yansıtan 15 tip proje hazırladık. Bunları Valilik ve Kaymakamlıklara göndereceğiz. Ev yapmak isteyen köylü, muhtar, projeleri buradan alabilecek. Projeyi uygulayanlara 5 bin lira bitirme kredisi vermeyi planlıyoruz. Karadeniz Bölgesi için çalışmaları tamamladık. Diğer bölgelerin yöresel özelliklerine uygun projeler hazırlamak için de ciddi şekilde çalışıyoruz" dedi.
Bakan Bayraktar, TOKİ Başkanlığı döneminde yaklaşık 8 yılda 500 bin konut yaptıklarını, bu sayının tüm Avrupa ülkelerinde inşa edilen konut sayısından fazla olduğunu söyledi. Bu binaların tek tip olmasının ise sıkıntı yarattığına işaret eden Bakan Bayraktar, "Türkiye'de gecekondulaşma, kaçak yapılaşma gibi sıkıntılar yaşandı ancak esas sıkıntı, yoksul vatandaşın konut alacak parası yok. Biz insanlarımıza adeta aidat öder gibi taksitle ev verdik. Tek tip ürettik, tabii ki yanlıştır ancak nasıl bir kuruş daha ucuza mal ederiz de yoksul vatandaşımız ev sahibi olur, onun hesabını yaptık" diye konuştu.
Projeyi uygulayana 5 bin lira kredi çalışması
Bundan sonra yöresel mimariye daha fazla dikkat edeceklerini, hem TOKİ hem de Bakanlığın bu konuda çok güzel projeler gerçekleştirdiğini dile getiren Bakan Bayraktar, ilk etapta Karadeniz bölgesinde yöresel mimarinin örneklerini hayata geçirmek için çalışma yürüttüklerini bildirdi. Batı, Orta ve Doğu Karadeniz'in her biri için yöresel özelliklerini yansıtan 15 tip proje hazırladıklarını anlatan Bakan Bayraktar, "Bunlar bir, iki, maksimum üç katlı. Projeleri, valiliklere, kaymakamlıklara dağıtacağız. Ev yapmak isteyen köylü, muhtar, projeleri buradan alabilecek" dedi.
Bakan Bayraktar, projeyi uygulayanlara 5 bin lira bitirme kredisi vermeyi planladıklarını ifade ederek, "Şimdi bunun yollarını arıyoruz. 'Projeyi uygularsan iskan sırasında ya da evini bitirmeye yakın al sana 5 bin lira yardım.' Parayı baştan verirsek, uygulamalarda sıkıntı yaşanabilir" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Bayraktar, Karadeniz bölgesi için çalışmaların tamamlandığını, diğer bölgelerin yöresel özelliklerine uygun projeler hazırlamak için de ciddi şekilde çalıştıklarını kaydetti.
Projeler 85 ile 200 metrekare arasında
Kırsal Alanda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklerin Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi ile kırsal yerleşmelerdeki yeni yapıların, yöresel dokuya, doğal şartlara, yöre halkının kültürel özellikleri, yaşam koşulları ve alışkanlıklarına uygun şekilde afete duyarlı ve güvenli yapılması amaçlanıyor. Bu kapsamda ilk etapta Karadeniz'de yöresel mimari özelliklerini yansıtan, brüt oturum alanı 85, 105, 125, 149 ve 200 metrekarelik tek, 2, bodrum artı 2 katlı ve tek, 2 ya da 4 haneli konut projeleri tasarlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların projeden haberdar olması için de afişler hazırladı.
Öte yandan, Bakanlığın 2010-2014 Stratejik Planı'nda, kırsal yerleşim planlamasının bölgenin özellikleri ve toplumun ihtiyaçlarına göre yapılması, kırsal yerleşimlerin korunması, altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi ve buralardaki yaşam kalitesinin artırılması gerektiği belirtiliyor. Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde ise "Valilikler, talep halinde köy yerleşik alanlarında yapılacak binalar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun üretilmiş projeleri temin edebilir" hükmü bulunuyor.