27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşet"Ceyhan Petrokimya Bölgesi'nde 10 bin kişiye istihdam sağlanacak"

“Ceyhan Petrokimya Bölgesi’nde 10 bin kişiye istihdam sağlanacak”

Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesinde yapılacak tesisin imza törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank burada yaptığı konuşmasında Ceyhan Petrokimya Bölgesi'nde 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.

Rönesans Holding ve Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach iş birliğiyle Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesinde hayata geçirilecek olan yıllık 450 bin ton kapasiteli Polipropilen Üretim Tesisi projesinin yatırım süreciyle ilgili olarak imzalar atıldı.

İmza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Cezayir Büyükelçisi Lahssan Boufares ve Cezayir İstanbul Başkonsolosu Ali Amara da katıldı.

Bakan Varank imza töreninde yaptığı konuşmasında Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde masterplan çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek yaklaşık 10 bin vatandaşımızın istihdam edileceği Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin tam olarak faaliyete geçmesiyle ithal edilen kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretilebileceğini söyledi.

Yapımı 2019’da başlayacak entegre tesisin 1.2 milyar dolar yatırım bedeline sahip olacağını belirten Bakan Varank; bölgedeki tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebileceğini kaydetti.

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde kurulacak petrokimya tesisleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Kurulacak fabrikalarla plastik ve kauçuk sektörünün en temel ham maddelerinin üretilmesini amaçlıyoruz. Atacağımız adımlar, hem yurt içi üretim kapasitesinin geliştirilmesi hem de dışa bağımlılığın azaltılması açısından çok büyük bir reform niteliğinde.” ifadelerini kullandı.

Güçlü ve verimli bir sanayinin, sürdürülebilir büyümenin ve dengeli refah artışının en temel faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, sanayi rekabet gücünün daha da artması için kümelenme oluşumlarını teşvik ettiklerini ve entegre endüstri bölgelerini hayata geçirdiklerini anlattı.

Bakan Varank, bunlardan en büyüğü olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde masterplan çalışmalarını tamamladıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1341 hektar alanda kurulacak olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi; boru hatlarına, termik santrallere ve yumurtalık serbest bölgesine komşu olması sebebiyle stratejik bir konumdadır. Yine bu bölge; Mersin Limanı, Adana Havaalanı ve demir yolu hatlarına yakın konumu ve çevresindeki diğer yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yeni enerji üssü olma potansiyeline sahip. Yaklaşık 10 bin vatandaşımızın istihdam edileceği Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin tam olarak faaliyete geçmesiyle ithal ettiğimiz kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretebileceğiz. Hiç kuşkusuz bu durum yerlileşme politikalarımız açısından da çok önemli bir noktaya işaret ediyor.”

Bölgedeki tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebileceğini bildiren Varank, “Ayrıca, bu ölçekte bir yatırım; mühendislik, tedarik ve yapım aşamalarındaki sermaye harcamalarının büyüklüğü sayesinde önemli bir çarpan etkisi yaratma potansiyeline sahiptir. Yaptığımız kabaca bir hesapla, bu yatırımın tam anlamıyla hayata geçmesiyle yıllık büyüme oranımızda binde 2 ile binde 4 arasında bir artışın olmasını bekliyoruz. Yine bu proje bölgenin sosyoekonomik kalkınması açısından da hızlandırıcı bir rol oynayacaktır.” şeklinde konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI