İNDER’in 2019 yılı değerlendirme toplantısında konuşan İnder Başkan Vekili, Engin Keçeli Türkiye’de 17,5 milyon ilk ve orta öğrenimde olan öğrenci 7,5 milyon üniversiteli olduğunu söyledi. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Keçeli; gelecekte 8.5 milyon hane kurulacağını, her sene 600 bin civarında evlenme ve 150 bin civarında boşanma ile birlikte hiç yenileme yapılmadan yıllık 750 bin adet konut ihtiyacı olduğunu söyledi.
“Türkiye’de konut balonu olduğuna inanmıyorum” şeklinde sözlerine devam eden Keçeli; “Stok fazlası olabilir. Ekonomide raf ömrü. Rafta durma maliyeti var. Bunu kaldırabilen firmalar başta ucuza satmak yerine sonra hakkıyla satmaya devam ediyor. Hiç moralimizi bozmadık. Bu ortamın kazananı bizler olacağız. İnşaat sektörü ve inşaatçılar. Biz bu düzeltmede kendimize düşen dersleri aldık. Matematiği öğrendik. Hesap yapmayı öğrendik. İnşaatın demir çimento fiyatını bilmeden inşaat yapan arkadaşlarımız vardı. Şimdi hepsi öğrendiler. Maliyet analizi yapan yoktu. Hesap yapmayı öğrendik . Bu düzeltme artı değerdir. Yanlış yerde yapılanma yanlış yerdeki yatırımlarda konut balonu var. Şehrin doğru lokasyonlarında arz talep dengesini sağlayan yapılaşmada balon yok.” dedi.
Piyasanın en büyük ihtiyacı arsa- inşaatçı-finansman ve mülkiyet edinme şekli ile alakalı bir regülasyon kurumu olmalı diyerek sözlerini sürdüren Keçeli; “İnşaatı denetleyen hiçbir kurum yok. Denetleme sadece inşaattaki demirin kalınlığı kullanılan malzemenin kalitesini denetlemekle olmuyor. İnşaat ruhsat sayısı azaldı. Önümüzdeki günlerde elimizdeki malları satma fırsatımız olacak” şeklinde konuşarak piyasadaki gayrimenkule gelecek paranın bir kısmı banka mevduatında bir kısmının da yurt dışına gittiğini ifade etti.
Keçeli; Mevduat faizleri yüzde 15’in altına indiği zaman satış hızının da artacağına inanıyorum diyerek konuşmasını tamamladı.