21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerE-devlet dolandırıcılığına dikkat!

E-devlet dolandırıcılığına dikkat!

Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık vakası olmasın .. Şimdi yeni moda e-devlet dolandırıcılığı.. Harita Yüksek Mühendisi Uğur Örs; vatandaşları bu konuda uyararak e-devlet dolandırıcılarına karşı uyarıda bulundu.

Emek hırsızları ve yasa dışı yollardan kolay yoldan para kazanmak isteyenler şimdi de milletin e-devlet şifrelerine göz dikmiş durumda.

Arsa, emlak satışı bile yapıyorlar!

Vatandaşların e-devlet şifresini bir şekilde ele geçiren sahtekarlar, kişisel bütün bilgilerini ele geçirdikten sonra arsa, konut, emlak satışı yapmaya başladı.

İşte e-devlet hesabınızı güvene almanız için size 7 Uyarı !

E-Devlet Çalışanları Size Şifrenizi Sormaz !

Sizi arayıp e-devletten arıyorum deyip e-devlet hesabınızda sorun var düzeltmem gerekiyor deyip şifrenizi isteyen kişilere kesinlikle inanmayın. Hiçbir e-devlet çalışanı size şifrenizi sormaz..

E-devletin resmi sitesi dışında hiçbir siteye şifrenizi girmeyin !

E-devletin resmi sitesi https://giris.turkiye.gov.tr adresidir, dolandırıcılar e-devlet sitesinin birebir kopyasını yaparak sizden TC kimlik numarası ve şifrenizi girmenizi sağlayarak kişisel bütün bilgilerinize erişim sağlayabilir.

Şifrenizi Hiçbir Yere Kayıt Etmeyin !

Kullandığınız bilgisayar ile Google‘a giriş yaptınız e-devlet sitesine girdiniz tam o sırada Google tarayıcısı size bu şifreyi kayıt edeyim mi diye sorabilir kesinlikle şifrenizi kayıt etmeyin.

Adres çubuğuna dikkat edin !

e-Devlet Kapısı sistemi, güvenlik amaçlı olarak elektronik sertifika kullanmaktadır. Erişiminizin güvenli olup olmadığını adres çubuğunda yer alan adresin http değil https ile başlamasından ve tarayıcı uygulamasındaki kilit resminden anlayabilirsiniz.

E-devlet güvenliğinizi iki katına çıkarın !

e-devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra cep telefonunuz ve e-posta adresinizi girin ve doğrulayın. Şifre ile giriş yapıldığında; Üst tarafta yer alan isim kısmına tıklanır. Aşağı doğru açılan kutucuğun içinde üçüncü sırada yer alan “iletişim seçeneklerim” kısmı seçilir. Cep telefonu ve e-posta kayıtlı değil ise, ilgili kısımlara cep telefonu numarası ve e-posta adresi yazılır. Yanlış kayıtlı ise kayıt silinir ve doğrusu yazılır ve güncelle butonuna tıklanır. Bir sonraki ekranda kimlik seri ve sıra numarası uygun şekilde doldurulduktan sonra “devam et” butonuna tıklanır. Cep telefonu ve e-posta adresinin altında yer alan cep telefonu ve e-posta doğrulaya tıklanır. Cep telefonuna ve e-postaya gelen doğrulama kodları kutucuklara yazılır ve “doğrula” ya tıklanır.

Kişisel Bilgileriniz gizliliğine önem gösterin !

Kişisel bilgilerinizin gizliliği, aldığınız hizmetlerde güvenliğinizin sağlanması açısından önemlidir. Kimliğinizin teyidi amacı ile kullanılan özel bilgilerinizi hem internette hem de gerçek hayatta gizli tutun. Doğum Tarihi, T.C. Kimlik Numarası gibi bilgileriniz talep edildiği durumlarda talep eden kişi veya kurumun bu bilgileri hangi amaç ile istediğini teyit ediniz.

Şifrenizin tahmin edilmesinin önüne geçmek için basit ve tahmin edilebilir şifreler kullanmayın. Şifrenizin başkalarınca kolaylıkla tahmin edebileceği bilgilerden oluşmamasına dikkat ediniz. Hobileriniz, doğum yeriniz veya tarihiniz, TC Kimlik Numaranız ve benzeri veriler ile asla şifre oluşturmayın. Şifrenizin içerisinde büyük ve küçük harflerin karışık olması, içerisinde rakamlar içermesi gibi önlemler alınması şifre güvenliğini artırmak için önerilmektedir.

Şifrenizin veya diğer kişisel bilgilerinizin başkalarının eline geçmesinden korunmak için yalnızca güvendiğiniz bilgisayarları kullanınız. Ortak kullanım alanlarındaki veya halka açık kullanımdaki bilgisayarlar kişisel bilgilerinizi çalmaya yönelik programlar içerme riski taşımaktadır.

Kişisel bilgisayarınızı virüslere ve benzeri programlara karşı koruyunuz. Virüs koruma programları ile düzenli olarak bilgisayarınızı tarayınız. Virüs koruma programınızı düzenli olarak güncelleyiniz.

Şifrenizin güvenliğini sağlayın !

Şifre güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususlar

e-Devlet Kapısı, Adli Sicil Belgesi’nin elektronik ortamda güvenli bir şekilde temin edilebildiği, askerlik durum belgesi, öğrenci belgesi gibi belgelerin kurumlara gitmek gerekmeden e-Devlet Kapısı üzerinden barkodlu olarak alınabildiği, vergi borcunun sorgulanabildiği, sosyal güvenlik bilgilerine, tapu bilgilerine, yerel yönetimlerce sunulan hizmetlere ve kişiye özel pek çok bilgiye erişilebilen güvenli bir ortamdır.

Bu nedenle e-Devlet Kapısı hizmet sunumunda yüksek güvenlik önlemleri alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu bilgi ve hizmetlere erişim için belli sisteme giriş araçları (şifre, elektronik imza, mobil imza, internet bankacılığı) kullanılmaktadır. e-Devlet Kapısına giriş için en çok tercih edilen araç e-Devlet Kapısı şifresidir. Kişisel bilgilerin başkalarının eline geçme ve maddi-manevi zarara uğrama riski nedeniyle şifre güvenliği büyük bir öneme sahiptir.

  • Şahsen başvuruyla ve yüz yüze kimlik doğrulamasıyla teslim edilen zarfta bulunan şifre, sisteme ilk girişte kendi belirleyeceğiniz bir şifre ile değiştirilir.
  • Şifreyi ilgili sayfada belirtilen güçlü şifre oluşturma kriterlerine uygun bir şifre olarak belirleyin, sonrasında ise kimseyle paylaşmayın.
  • e-Devlet Kapısı çalışanları sizi arayarak şifrenizi sormaz, bu nedenle kendisini e-Devlet Kapısı çalışanı olarak tanıtan kişilere itibar etmeyin, banka çalışanları, kamu görevlileri vb. ile kesinlikle şifrenizi paylaşmayın.
  • Sizden e-Devlet Kapısı şifrenizi isteyenleri savcılıklara bildirin.
  • e-Devlet Kapısı’nın www.turkiye.gov.tr ve www.türkiye.gov.tr dışında bir adresi bulunmamaktadır. Şifrenizi bu adres dışında başka bir adreste kesinlikle kullanmayın.

Uğur Örs – Harita Yüksek Mühendisi

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI