"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen ve yapımına 2004'te başlanan Marmaray Projesi'nde sona yaklaşıldı. İnşaat çalışmaları yüzde 95 civarında tamamlanan Marmaray'da, 1 Ağustos'ta test sürüşü yapılması planlanıyor.
Marmaray Bölge Müdürü Haluk İbrahim Özmen, çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, Marmaray'ın 3 etaplı bir proje olduğunu belirterek, projenin birinci etabında çalışmaların çok yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.
Sistemin 29 Ekim'de işletmeye alınabilmesi adına gereken işlerin yapıldığını anlatan Özmen, sistemi bu tarihten bir gün önce hazır hale getireceklerini söyledi.
Demiryolu boğaz tüp geçişi projesinin 13,6 kilometrelik güzergah üzerinde planlandığını belirten Özmen, "Bu güzergah üzerinde 5 istasyon bulunmakta. Ayrıca bu güzergah üzerinde deniz kesiminde delme tünelimiz 1,4 kilometre, diğer bölümse 9,8 kilometre uzunluğunda" diye konuştu.
Özmen, bugün itibarıyla gelinen aşamada hemen hemen tüm İnşaat işlerinin tamamlandığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece Sirkeci'de, yapısal anlamda lokal olarak inşaat çalışmaları kısmen devam ediyor. Bunun dışındaki tüm yapısal çalışmalar tamamlanmış durumda. Sistemin istasyon bölgelerinde ve Tünel işlerinde, Mimari ince ve elektromekanik işler sürmekte. Elektromekanik işler itibarıyla geldiğimiz aşama ise yüzde 90'lar sevisinde. Tüm istasyonlarda ortalama Mimari işlerde geldiğimiz aşama, yaklaşık yüzde 95 mertebesinde. İnşaatın geneli için yüzde 95 civarında bir ilerleme sağladık."
"MAYIS SONUNDA EKİPMANLARIN TESTİ YAPILACAK"
Haluk İbrahim Özmen, mayıs ayı sonu itibarıyla istasyonlardaki elektromekanik işlerin tamamının bitirilmesi ve bunun akabinde hemen ekipmanların test çalışmalarına geçilmesinin planlandığını söyledi.
Hat işlerinin bittiğini anlatan Özmen, "Raylar döşendi. Makas yerleştirme çalışmaları biraz daha geç tamamlandı. Şu an itibarıyla hat işlerinde geldiğimiz aşama da yüzde 99 seviyesinde. Bunun yanı sıra sistemin elektrikasyon ve sinyalizasyon işleriyle ilgili de kablolama çalışmaları, katenar ve montaj çalışmaları vesaire devam etmekte. Hedefimiz, temmuz sonu itibarıyla tüm bu işleri tamamlayıp, 1 Ağustos'ta sistemde çalışacak araçları hat üzerine getirip, test sürüşlerine başlamak. Bu doğrultuda çalışıyoruz" bilgisini verdi.
Özmen, 365 aracın imalatının da tamamlandığını ifade ederek, "Araçların bir kısmı Haydarpaşa, bir kısmı ise Edirne gare sahasında. 35 araçlık filomuz, test sürüşlerine hazır hale getirilmeye çalışılıyor. Üzerine sinyal ve diğer gerekli ekipmanlar yerleştiriliyor. Bunlardan sonra bazı testleri yenileyeceğiz ve araçları ağustos başı itibarıyla hatta yerleştirip, test sürüşlerine başlayacağız" diye konuştu.
"SİSTEME ENERJİ VERİLDİ"
Özmen, sistemin ihtiyacı olan Enerji temini konusunda da büyük aşama kaydettiklerini belirterek, sisteme deneme amaçlı Enerji verildiğini söyledi.
Enerji temini için gerekli bağlantı anlaşmalarının yapıldığını, TEİAŞ, BEDAŞ ve AYEDAŞ gibi kurumlarla olan ilişkilerde son aşamaya gelindiğini kaydeden Özmen, şu an bir eksik görülmediğini aktardı.
Hedef tarih 1 Ağustos için gereken çalışmayı yaptıklarını bildiren Özmen, "Ümid ediyorum, ağustos başı itibarıyla test sürüşlerine başlayıp, 28 Ekim'de de sistemi işletmeye hazır hale getireceğiz ve 29 Ekim'de Marmaray'ı işletmeye alacağız" diye konuştu.
Projede bugüne kadar binlerce kişinin çalıştığına vurgu yapan Özmen, bugün itibarıyla yaklaşık 1500 kişinin projede fiilen çalışdığını, bunun işin yoğunluğuna göre zaman zaman azalıp artabildiğini söyledi.
Marmaray'ın inşaatının temelinin 2004 yılı Ağustos ayında atıldığını hatırlatan Özmen, Marmaray'ı, 2009 yılının Nisan ayında faaliyete sokmayı düşündüklerini ancak Yenikapı ve Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmaların uzaması nedeniyle işlerin uzadığını bildirdi.
BANLİYÖ HATLARI ETABI
Marmaray Bölge Müdürü Haluk İbrahim Özmen, banliyö hatları etabının Gebze-Söğütlüçeşme ve Kazlıçeşme-Halkalı arasını kapsadığını anlatarak, Gebze-Pendik arasındaki çalışmalara geçen yılın nisan ayında başlandığını aktardı.
Mevcut hatları işletmeye kapattıklarını, eski hatların alt ve üst yapısını tamamen söktüklerinini ifade eden Özmen, "Bu güzergahta yoğun şekilde çalışmalar devam etmekte. Gerek kazı ve dolgu işleri gerek sanat yapıları, köprüler, menfezler ve istasyonlar gibi yapıların inşaatları hızla devam etmekte. Hattın birini, şehirlerarası trenler için planlanan hattı, 29 Ekim'e yetiştirme gayreti içindeyiz. Bunun bitme tarihi daha geç olmakla birlikte böyle bir hedef koyduk ve bu hedefi yakalamak için de çalışılıyor. Kazlıçeşme-Halkalı arasındaki bölüm, 1 Mart itibarıyla işletmeye kapatıldı. Bu bölümde de hatları sökmüş durumdayız" diye konuştu.
Özmen, Halkalı bölgesindeki inşaat çalışmalarının da sürdüğünü belirterek, önümüzdeki günlerde güzergah üzerinde, kazı, dolgu, Köprü, menfez ve benzeri işlere başlayacaklarını kaydetti.
Haluk İbrahim Özmen, Pendik-Söğütlüçeşme arasındaki bölgenin de önümüzdeki ay kapatılarak, söküm ve inşaat çalışmalarına geçileceğini bildirdi.