25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetErden Timur: “Dünyada Global Gayrimenkul Sektörünün Toplam Değeri 220 trilyon dolar!”

Erden Timur: “Dünyada Global Gayrimenkul Sektörünün Toplam Değeri 220 trilyon dolar!”

7. İnşaat ve Konut Konferansı’nda bir konuşma yapan NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur; konuşmasının bir bölümünde dünyada gayrimenkul sektörünün büyüklüğünü çarpıcı bir şekilde ortaya koyan rakamlarla örneklendirerek anlattı. Bu verilere ABD’li global bir firmayı isim vermeden kaynak gösteren Timur; 1940’lı yıllarda 2 milyar olan dünya nüfusu 3 kuşakta 7.1 milyar seviyesine çıktığını, dünyada bir taraftan nüfus artarken aynı şekilde etkileşim hızının da artmış olduğunu hatırlattıktan sonra tüm dünyada altın rezervinin 7.6 trilyon dolar olduğunu, kalan petrol rezervinin 114 trilyon dolar olduğunu, dünyadaki tüm ülkelerin gayri safi milli hasılatının toplam değerinin 87 trilyon dolar olduğunu, her türlü finansal tüm enstrümanların değerinin 105 trilyon dolar olduğunu, otel sektörünün toplam büyüklüğünün 550 milyar dolar olduğunu buna karşılık tüm dünyada global gayrimenkul sektörünün toplam stok değerinin ise 220 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Erden Timur; dünyada gayrimenkul stok değerinin kalan altın rezervinin yaklaşık 30 katından daha büyük, kalan petrol rezervinin 2 katından daha büyük bir sektör büyüklüğüne sahip olduğuna dikkat çekti.

Timur; konferansta yaptığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Henüz sanayi devrimini yaşamamış bir sektörün temsilcileriyiz”

Bu kadar büyük bir nüfus ve etkileşim var biz de mevcut çağın çok daha gerisindeyiz. Şöyle rakamlar var Amerika’da yapılan sektörlerde dijital birleşme endeksli araştırması var orada bizim sektör sondan 2. sırada. Bizde Egzantere Türkiye araştırması var biz tüm sektörler içinde dijitalleşmede sonuncu sıradayız. Dijitalleşme ile ilgili son günlerin güncel olan bir Netflix hikayesi var. Bir DVD kiralama mağazası 1985’te kuruluyor ve her 17 dakikada yeni bir mağaza açıyor. Dünya genelinde 12 bin mağazaya ulaşıyor sonra 97’de Netflix’i kuruyorlar onun herhangi bir mağazası yok. Müşterilere beğeni anketleri yaparken onlara bir ürün sunuyor. 1998 de bir internet sitesi açıyor ve Block Master’ın kapısını çalıyor Netflix beni 50 milyon dolara alır mısın diye. Block master bunu almıyor. Bugün Netflix’in değeri 200 milyon dolar ve toplam internet trafiğinin %15’ini tüketiyor. Block master da tüm mağazalarını kapatmak zorunda kalıp iflas ediyor. Dünyada diğer sektörler bile ne kadar dinamikken bizim sektörümüz ne kadar statik en azından bunu görürsek kendi gelişimimizi de ona göre yorumlarız. Biz bu sektörde biraz yenilik yapınca kendimizi yenilikçi zannetmeyiz. Statik sektörde zaten biraz kıpırdasan yenilik oluyor. Halbuki bizim sektörümüzdeki en yenilikçilerin statikliğiyle bile başka sektörde olsak muhtemelen o sektörlerde yok olurduk. Dünyadaki global 500 büyük şirketin yaş ortalaması 10un altına düşüyor. Dünya bu kadar hızlı dönüşüp 10 senede şirketler 500 büyük şirket haline gelirken biz değişimimizle övünmemeliyiz. İkinci olarak bugünkü konumuz marka ihracatı oraya getiriyorum noktayı; bizim şu anki gündemimiz yerli ve milli olmak ama yerli ve milli üretimle bunu çok sağlayamıyoruz çünkü tuttuğumuz balık yerli ama mazot yabancı, olta yabancı, ağ yabancı olunca bir tek fikir konusunda yerli ve milli olabiliyoruz. Ana katma değer sizin olduğu için diğer bileşenler yurt dışında da olsa çok önemli bir noktaya gidebiliyoruz. Biz üç sene önce yurt dışına taşıyalım dediğimizde şirket içerisinde buna bir inançsızlık vardı. O yüzden ilk denemede yapamadık. İnançsızlık şöyle de oluyor istersek çok global yetişelim; geri kalmışlığı ne inançsızlığa ne hoyratlığa dönüştürmemiz gerekiyor.

Sene başından beri 3 arkadaşımız bu işi biz yapalım dedi ve sene başından beri 7 tane anlaşma imzaladı sadece fikir ihracatı olarak, öz kaynak da koymayarak en son Amerikadaki 2. anlaşma ana ortağı Morgan yani Morgan’a patent satmış oluyoruz diyelim. Daha gidilecek çok nokta var ama bunları yaparken bir dijital platform  yapmakla ilgili bir dijital çalışmamız vardı. Orada buna benzer bir şey yapmış olan bir şirketle tanıştık. 20 yılda önemli şirketlerin yaptığını 9 ayda yapmış tamamen dijital bir mantıkla. Bizim bu noktaya gelmek için çok fazla artımız var şimdi ortak bir şirket kuruyoruz bu şirketle. Ayrı lokasyonlarda çok fazla projemiz olduğu için onların deneyeceği çok fazla örnek var. Biz gerçekten dünyada diğer markası konutçularla kıyaslandığında, markalaşma ve tasarım kalitesi anlamında kendi vizyonumuza nazaran çok daha ilerideyiz, bunu net şekilde söyleyebilirim. Rekabet anlamında çok zor bir rekabet içinde bu tip avantajlarımız var. Bunu işbirlikleriyle farklı bir şeye çevirebiliriz yeter  ki arzumuz olsun çünkü bizim ülkemizin alım gücü ile birlikte bir konut tüketme limiti var. Bu limiti hep burada üreterek biz arttıramayız bu tamamen  alım gücüne bağlı. O yüzden yurt dışına gitmek de markalaşma ve fikir ihracatı ile mümkün ve bizden bir çok firmada bu potansiyel var. Kısır olarak şöyle düşünüyoruz; PR yapıyorlar amaç yurt dışı değil diyerek dalga geçme bile oluyor. Bu hep çekişmekten oluyor. İlk 2010 da Dallas’a gittiğimizde orada büyük bir yer alıyorduk tam meydanda. Oranın karşısındaki Sheraton’un sahibi bizi otelinde ağırladı. Başka bir otelin sahibi belediye başkanı ile tanıştırdı. Hep Dallas’ı büyütmemiz lazım diye konuşuyorlar ki Dallas Amerika’nın 5.en büyük ekonomisi. İstanbul’da ise sürekli bel altı köstek gördüm. Bu şekilde biz memleketimizi geliştiremeyiz bence. Fikir ihracatı ve markalaşma özgüvenle olur. Özgüven de tamamen başkasına destek olmak ve başkalarını da kalkındırmaktan geçer çünkü özüne güvenen adam herkesin gelişimini ister. Kimsenin gelişimini tehdit olarak algılamaz. Biz de yeni bir fikir görsek ben hemen onunla ilgilenmeye çalışıyorum. Çünkü böyle şeylerle memleketimiz kalkınacak. O yüzden ana gündemimizin hem üretim modellerini değiştirmek hem de markayı nasıl ihraç edebilirize getirebilirsek konut markaları anlamında çok büyük bir potansiyele sahibiz diye düşünüyorum.”

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI