31 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetKorkutan deprem açıklaması!

Korkutan deprem açıklaması!

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak; Marmara'da beklenen büyük deprem riskinin yüzde 90'ı geçtiğini söyledi.

Deprem uzmanlarının birçoğunun değişmesi gereken bilgileri güncellemediğine dikkat çeken Prof. Dr. Cenk Yaltırak; Osmangazi Köprüsü’nün olduğu bölgeden İmralı Adası’nın kuzeyine uzanan fay hattının, 2019 ve sonrası için deprem olasılığı tarihsel çerçeveye göre yüzde 90’ı geçmiş durumda olduğu açıklamasını yaptı.

Adalar fay hattının 10 kilometre güneyinden geçen 110 kilometre uzunluğundaki fay hattının kırılması halinde 7.6 büyüklüğünde deprem üreteceğini belirten Yaltırak; Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan açıklamalarında diğer enerji biriktiren segmentlerin ise 42, 74 ve 93 kilometre uzunluğundaki faylar olduğunu kaydederek “Bu faylar ise 7.2-7.4 büyüklüğünde deprem üretecek. Her biri kırılma eşiğinde olan bu faylar genellikle son bin 500 yılda doğudan batıya doğru kırılmışlar” dedi.

Marmara Denizi içinde 240 ile 500 yıl arası kırılmayan dört fay parçası bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yaltırak;  bunlardan en riskli olanının ve kırılmasını öngördüğü fay hattının Osmangazi Köprüsü’nün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 kilometrelik hat olduğunu ifade ederek bunun diğer uzmanların belirttiği Çınarcık’tan başlayıp Adalar’ın güneyinden Büyükçekmece açıklarına uzanan fay hattı ile alakası olmayan bir hat olduğunu söyledi. Yaltırak, kendi yaptığı modellemede fay diğer uzmanlarının sözünü ettiği “doğu Marmara çukuru” ortasından Adalar fayının 10 kilometre güneyinden geçtiğini ve 110 kilometre uzunluğa sahip bu fay hattının kırıldığında 7.6 büyüklükte yıkıcı deprem üreteceğini belirtti.

Depremin büyüklüğünü belirleyen faktörlerin; bölgedeki son depremin tarihi, fayın yüzey alanının kilitli olan kesiminin alanı bir de biriken atım olduğunu söyleyen Yaltırak;  “Beklenen büyük Marmara depremine yönelik ortaya farklı görüş ve tezler çıkmasının çeşitli nedenleri var. Birçok araştırıcı ilk yayımlandıkları makaledeki veri ve modeli sorgulamıyor. Bu nedenle ellerindeki verileri gözden geçirip çalışmalarını yenilemiyorlar. Anadolu, her yıl 19-20 milimetre, Marmara Denizi’nin altında batıya doğru göç ediyor. Bu göçün kilitlendiği yerde enerji boşalımı yani deprem olacak.” dedi.

Türkiye’nin deprem haritası yenilendi

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI