Antalya’nın merkez ilçelerinden Muratpaşa sınırları içinde yer alan 142 riskli binadan 106’sı yıkılırken, Muratpaşa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre halen mülk sahiplerinin itirazları sonucu devam eden davalar nedeniyle 36’sının yıkılamadığı ve bu binaların bir kısmında yaşayanların olduğu öğrenildi. Bu binaların içinde imar barışı başvurusunda olanların da bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Oğuz; falez bandında yapılaşmaya dikkat çekerek; falezlerin aslında bir kireç taşı olduğunu, suya maruz kaldığında çözülmelere uğrayacağını, eskiden yağmur sularının derelerle birlikte denize aktığını ancak şimdi bina yoğunlaşması nedeniyle bu suların falezlerin içine aktığını söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından 2013 yılında Konserve Koyu’nda çok önemli araştırmalar yapıldığını kaydeden Oğuz; “104 sayfalık o raporda yüzey suların falezlere sızmasının önlenmesi gerektiği, hatta falezlerin gerilemesinin durdurulması için dolgu yapılması gerektiği belirtiliyordu. Biz bunu yaptık mı? Bir bilim insanı olarak özellikle falez bandı üzerindeki yapılaşmaya yönelik yeni bir bilimsel çalışma yapılmasını ve falezlere yeni yüklerin kesinlikle bindirilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Çünkü falezlerin uzun süre taşıyabileceği yük en fazla 3 kattır” dedi.
Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan da yaptığı açıklamasında ağır yapıların kaymayı hızlandırdığını ve özellikle Lara bölgesindeki bazı binaların boşaltılması gerektiğinin altını çizerek bu bölge maalesef çok büyük boşlukları olan ve eriyen bir yapı olduğunu, bu nedenle risk teşkil ettiğini söyledi.
Kaynak: Hürriyet