Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) tarafından İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Cemil Birsel Salonunda düzenlenen “Mahalli İdareler ve Revizyon İhtiyacı Sempozyomu”nda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, artık insanların şehirlerde ekonomi bazlı bir planlama beklediklerini ifade ederek ekonomi bazlı eğitim ve üretim ilişkisinin kurgulandığı yönetim modeline sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın ihtiyacının olduğunu düşündüğünü söyledi.
Demircan, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürü Turan Konak, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve TÜRKAD Başkanı Avukat Dr. Mehmet Sarı’nın da katıldığı sempozyumda yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Şehirlerin gelişmesiyle birlikte insanların şehirlerden beklentisi de değişti. Artık insanlar şehirlerde ekonomi bazlı bir planlama bekliyor. Ne üreteceğiz, üretmek için nasıl bir insan kaynağı yetiştireceğiz? Sosyal ve kültürel hayat nasıl olmalı? Tüm bu soruların cevap bulması noktasında ekonominin de, üretilecek mal ve hizmetlerin de hangi insan kaynağı ile yapılacağının doğru düşünülüp planlandığı sürecin tartışılması gerekiyor. Her mahallenin, her muhitin, her semtin bir mesleği olsa, her çocuk oturduğu muhitin ekonomisine uygun mesleki eğitimler alsa ve bunu da pratik yaparak geliştirse; o zaman hem şehirlerden beklentilerin karşılanması noktasında hem de şehirlerin markalaşması noktasında önemli mesafe kat etmiş oluruz. Ekonomi bazlı eğitim ve üretim ilişkisinin kurgulandığı bir yerinde yönetim modeline sadece ülkemizin değil, bütün dünyanın ihtiyacı var diye düşünüyorum”
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da sempozyumda yaptığı konuşmasında, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yeni bir yönetim anlayışı var. Yeni yönetim anlayışında yalın, yeniliklere hızla adapte olan, insan kaynağının gelişimine imkan sağlayan, dijital dönüşümü gerçekleştiren, karar alma süreçlerini hızlandıran, küresel rekabet gücünü yükselten, ortak aklı kurumsallaştıran, yetki ve sorumlulukları net olan bir yapı ortaya koyulduğundan dolayı, yerel yönetimlerin de bu mantık üzerine tüm faaliyetlerini yapılandırması gerekiyor. Bu noktada yerel yönetimlerin sorumluluğu da katbekat artmakta. Onun için çözüm odaklı, verimli ve etkin bir yerel yönetim anlayışını belediye başkanından, belediye meclis üyelerine ve bürokrasisine kadar her noktada ortaya koyabilecek bir yönetimle de bunların gerçekleştirilmesi gerekir” dedi.