Bakan Yıldırım, “İnternet çıktı, mertlik bozuldu siyaset zorlaştı diyebiliriz” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda, 3. Boğaziçi Köprüsü başta olmak üzere bazı yatırımlara Katma Değer Vergisi(KDV) muafiyeti getiren kanun teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Kanuna göre, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ile Sağlık Hizmeti Temel Kanunu’na göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projelerden, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale ilanı yayımlanmış ancak teklif alınmamış olanlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar ihale ilanı yayınlanacak olanların, ihale edilmesi, projeyi üstlenen firmalara proje kapsamında inşaata yönelik olarak yapılan mal ve hizmet teslimleri, katma değer vergisinden hariç tutulacak.
Bu kapsamda yapılan mal ve hizmet teslimleri nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler de istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek. Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklıklarından yapacağı mal veya hizmet alımlarına da istisna getirildi. Hizmet alımı ihalesi ile gerçekleştirilmesi öngörülen danışmanlık hizmetlerinin parasal sınırı da 691 bin 780 TL olarak belirlendi.
Metro hatlarına tarih
Görüşmelerde soruları yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yapımı bakanlığa devredilen Çayyolu-Sincan metro hattını 2013’te, Keçiören-Tandoğan metro hattının yapımını da 2014 ortalarında bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
milliyet