Bu sene kuruluşunun 172. yılını kutlayan kurumun Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı’nın Ahmet Ergen’in sorularına yanıtları şöyle:
2018’de tapu harcı geliri ne kadar oldu?
Geçen sene tapuda gerçekleştirilen alım-satım işlemleri neticesinde tahsil edilen tapu harcı gelirinin 11 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten Adlı, bu senenin ilk dört ayında da harç gelirlerinde önemli bir değişiklik olmadığını belirterek geçen yılın tamamında toplanan paranın 3’te 1’i kadar harç geliri elde edildiğini söyledi.
Tapuda dijital dönem vatandaşlara ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Türkiye genelinde 81 ilde Kadastro Müdürlükleri ve 973 ilçede tapu birimleri ve yaklaşık 20 bin personelle vatandaşa hizmet sunduklarını ifade eden Adlı, yılda 25-30 milyon arasında vatandaşın tapu dairelerine işi düştüğünü söyledi. Vatandaşlara kaliteli, şeffaf ve doğru hizmet sunmak adına, günün teknolojilerini de kullanmak suretiyle yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden TKGM Genel Müdürü Adlı web tapu çalışmalarının bunlardan bir tanesi olduğunu söyledi.
Web tapu uygulaması ile birlikte vatandaşların tapu dairelerine gitmelerine gerek kalmadan e-devlet üzerinden istedikleri bilgiyi sağlamalarına olanak sağladıklarını kaydeden Adlı, burada alım-satım da dahil olmak üzere 46 tapu işleminin yapıldığını, alım-satımda sadece son işlem olarak ıslak imza atılması için tapuya gidildiğini ifade etti.
Burada vatandaşların tapu ile ilgili kısıtlamalar ve sorgulamalar yapabildiğini aktaran Adlı, gayrimenkulü olmayanlar için bazı kurumlar tarafından istenen “gayrimenkulü yoktur” yazısının da buradan alınabildiğini söyledi. Adlı, aynı hizmetin vatandaşlar dışında tüzel kişiliklerin de alabilmesi için çalışmaların başlatıldığını dile getirerek bunun da 2 ay içinde hizmete gireceğini söyledi.
Tapuda QR kodu uygulamasıyla neler değişiyor?
Tapu senetlerinin hem günün teknolojik koşullarına uygun olması hem de içeriğinin de biraz değiştirilip zenginleştirilmesi açısından QR kodu uygulamasına geçtiklerini belirten Adlı, cep telefonlarına indirilecek uygulamayla birlikte telefona QR kodu okutulduğunda önce gayrimenkulün olduğu parselinin grafik olarak gösterildiğini, tapu verilerinin içeriğine ulaşıldığını ve tıklandığında Yandeks üzerinden adrese kadar götürüldüğünü söyledi.
QR kodlu tapunun “Akıllı Tapu” olduğunu dile getiren Adlı, daha önceki tapularda alınan bağımsız bölümün net alanının görülemediğini, şimdi hem brüt hem de net alanın görülebildiğini, hisseli bir tapuysa hisseye düşen alanın ne kadar olduğunun görülebildiğini belirtti.
Parsel sorgulamasının herkese açık olduğunu anımsatan Adlı, sistemin günde 1 milyon kişi tarafından kullanıldığı bilgisini paylaştı.
Yurt dışında açılacak Tapu Müdürlükleri nasıl bir hizmet verecek?
Halihazırda Berlin’de bir temsilciliklerinin bulunduğunu ve yaklaşık 3 yıldan bu yana faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Adlı, hem yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekmek hem de yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının ayağına tapu kadastro hizmetleri götürülmesi amacıyla Almanya’nın birkaç şehrinde, Belçika’da, Fransa’da, Azerbaycan’da, bazı Arap ülkelerinde büyükelçilik binaları içinde hizmet verecek şekilde çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve yakında hizmete gireceklerini söyledi.
Burada yasal bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını aktaran Adlı, farklı ülkelerde olan alıcı ve satıcının bir araya gelmesine gerek kalmadan yurtdışı temsilciliklerinde işlemlerin yakında tamamlanacağını kaydetti.
Alım-satım sırasında para hareketiyle ilgili olarak, TKGM güvencesi altında işleyen bir sistem olan Takasbank’ı hatırlatan Adlı, burada paranın alıcıdan satıcının hesabına transferi için bekletildiğini ve işlemler tamamlandıktan sonra satıcının hesabına güvenli bir şekilde aktarıldığını belirtti.