Bakanlığa bağlı kuruluşlardan Türkiye Emlak Katılım Bankası hakkında son günlerde basında çıkan haberlerin bazılarında doğru olmayan iddialar olduğuna dikkat çeken Kurum, bankanın faaliyete geçişini takip eden süreçte inşaat sektörünü temsil eden köklü dernekler ve üyeleriyle birçok görüşme gerçekleştirdiklerini, sektörün ihtiyaçlarına çare olacak finansal çözümler üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.
İnşaat sektörünün tamamına hitap eden finansal çözümler getirmeye çalıştıklarının altını çizen Bakan Kurum, basında yer alan bazı haberlerde bankanın 14 inşaat şirketiyle anlaştığı ve onların mevcut stoklarını eritmek için çalışmalara başladığı ifadelerinin gerçeği yansıtmadığına vurgu yaparak Emlak Katılım Bankası’nın kısa bir süre önce bankacılık işlemlerine başladığını, sürdürülebilir finansman modellerine odaklanarak çalıştıklarını, bu kapsamda da birçok sürecin aynı anda yürütüldüğünü açıkladı.
Kurum, inşaat sektörüyle yapılan pek çok görüşmede gelen talepleri değerlendirdiklerini dile getirerek demografik yapının Türkiye’de konut talebini belirleyen önemli dinamiklerden biri durumunda olduğunu belirtti. Genç nüfus profilinin de konut talebini desteklediğini kaydeden Bakan Kurum: “Her yıl 650 bin civarında evlilik gerçekleşiyor ve buna bağlı bir konut talebi oluşuyor. Bu istatistiklerin tamamı konut ve inşaat sektörünün ekonomik faaliyetler içindeki önemini ortaya koymakta, üretim, istihdam ve büyümeyle olan güçlü korelasyonu ifade etmektedir.” dedi.
“Sektöre kalıcı finansman modelleri kazandırmak istiyoruz”
Emlak Katılım Bankasının ana hedefinin sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini Türkiye’de yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayan Murat Kurum, Türkiye’deki yapı stokunun eritilmesine yönelik olarak, “Bu noktada temel fonksiyonumuz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak. Geçici çözümler yerine sektöre kalıcı finansman modelleri kazandırmayı amaçlıyoruz. Bankamız, inşaat sektörünün çatı kuruluşları ile görüşmelerini de bu çerçevede çözüm üretmeye yönelik olarak gerçekleştirmiştir. Sermaye piyasaları ürünleri ile inşaat sektöründeki finansman ihtiyacına çözüm geliştirilerek sürdürülebilir bir yapı ortaya koymak istiyoruz. Bu yapı ile aynı zamanda inşaat maliyetlerinin kontrol altına alınması ve erişilebilir konut fiyatlarının oluşmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Katılım bankacılığında 2023 hedefi yüzde 15 pazar payını yakalamak
Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde üretime ve sanayiye alternatif finansman yöntemleri geliştirmeyi hedeflediğine işaret eden Kurum, “Bu hedef 2023 vizyonu çerçevesinde katılım bankacılığının pazar payının yüzde 15’e ulaştırılması hedefiyle de örtüşmektedir. Emlak Katılım Bankası sanayi üretiminin yerelleştirilmesini de kendi misyonunun temel öğelerinden biri olarak belirlemiştir. Fabrikaların kurulması, Türk sanayicisinin tesis ve kurulum maliyetlerine katlanmadan üretime ve ihracata odaklanmasını sağlamak, sanayimizin uluslararası rekabet koşullarında üstünlük elde etmesini temin etmek amacını taşımaktadır.” diyerek açıklamalarını tamamladı.