TÜİK’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yeni yapılan konut sayısı eskiye göre çok daha azaldı. Nedeni ise yeni bir konut inşa etmenin maliyetinin yükselmesi oldu. Buna istinaden yeni konutlardaki azalma eski konutların fiyatlarında da gözle görülür bir artışa neden oldu. Şu an konut almak isteyenler için ise tam zamanı eldeki konut stokları bitmeden önce alınan konutlar daha uygun fiyata gelecek.
2018’in ortasından bugüne kadar olan konut sektöründeki daralmalar üretimi de önemli ölçüde etkiledi. Müteahhitler ellerinde duran stok konutları tüketebilmek adına yeni konut yapmayı tercih etmiyorlar. Üstelik yeni konutların maliyet fiyatlarının yüksek olması konut projelerinde de fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Stoktaki konutlar ise yeni konutlardan daha uygun fiyata yapılmıştı.
Yapı İzin Belgesi Rekor Seviyede Azaldı!
TÜİK’in yaptığı araştırma verilerine göre yeni yapı ruhsatı sayısında da rekor derece de bir azalma söz konusu. Konutlarını satmakta güçlük çeken müteahhitler ellerindeki konutları tüketmeden yeni projelere başlamayı da doğru bulmuyor. Bankaların faiz oranları düşmüş olsa bile yeni konutların sayısında artış olmayacağından dolayı fiyatlarda ciddi bir yükseliş oluyor.
Konut satmakta zorlanan müteahhit elindeki konutu bitirmeden yeni konut üretmekten vazgeçerken bu da konut fiyatları için büyük bir yükseliş anlamına geliyor.
Konutlarda faiz indirimi sonrasında talep arttı ancak konut arzının azalmış olması konut fiyatlarının da yeniden değerlendirilmesini sağlamış oldu. Fiyatlar bu şekilde yükselmeye devam ederse vatandaşın endişelenmesi de normal olacak.
Konut Fiyatları Yükselecek Mi?
Konut fiyatlarında şu an itibariyle normalin dışında bir artış olmazken arz talep doğrultusunda fiyatların yeniden güncellenmesi bekleniyor. Şuan ise yapı ruhsatlarındaki düşüşte bize arzın talebi karşılamayacağı yönünde geliyor. Ancak sektörün hareketlenmesi farklı sektörleri de hareketlendirirse bu durumda fiyatlarda çok büyük farklar beklenmiyor.