22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetGar ihaleleri yargıya taşındı..

Gar ihaleleri yargıya taşındı..

İstanbul Büyülşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısı üzerine, onlarca avukat, Haydarpaşa ve Sirkeci gar alanlarının ihalesinin iptali için Bölge İdare Mahkemesinde dava açtı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihaleyi düzenleyenler hakkında suç duyurusunda bulunan avukatlar Haydarpaşa ve Sirkeci gar alanlarının ihalesinin iptali için Bölge İdare Mahkemesinde dava açtı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “İstanbul halkına ait, İstanbul için çok manevi mekanlar” dediği Haydarpaşa ve Sirkeci Gar alanları ihalesinden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumun elenmesi yargıya taşındı. Kültür sanat için kullanılacak bu alanların kazanılmasını, İstanbul’a yeni bir ihanetin önüne geçilmesini hedeflediğini söyleyen İmamoğlu, süreci sıradan bir şekilde takip etmeyeceklerini, bunu görmek isteyenlerin, 23 Haziran sonuçlarını da dikkate alarak gözlerine bakmasını istedi. İmamoğlu’nun herkesi bu konuda göreve çağırması üzerine harekete geçen onlarca avukat, Bölge İdare Mahkemesine başvurarak ihalenin iptalini istedi. Avukatlar daha sonra da ihaleyi gerçekleştirenler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

TCDD, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl halde bulunan depo alanlarını “ticari faaliyette kullanılmamak üzere” kiralamak amacıyla 4 Ekim’de aylık kira bedeli 30 bin lira olarak ihale yaptı. Dört şirketin katıldığı ihalede, finale İBB’nin iştirak şirketleri Kültür AŞ, İSBAK, Metro İstanbul ve Medya AŞ’den oluşan konsorsiyum ile Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi kaldı. İBB konsorsiyumu aylık 100 bin, Hezarfen Danışmanlık ise 300 bin TL teklif verdi. İhale komisyonu, 15 gün içinde tarafların pazarlığa çağrılacağı açıkladı. 15 günlük sürecin sonunda İhale Komisyonu, sadece Hazerfen Danışmanlık Şirketini davet ettiği pazarlık toplantısı ardından ihalenin 350 bin TL kira bedeli karşılğı bu şirkete verildiğini açıkladı. Bu sonuç, pazarlık aşamasına davet edilmeyen İBB’ye faksla iletildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sonuca itiraz eden bira açıklama yaparak, süreci İstanbul halkı adına sonuna dek takip edeceğini belirtti, İBB avukatlarının yapacağı itiraza İstanbullu tüm avukatların da katkı yapabileceğini söyledi.

Suç duyurusu dilekçesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı avukatları ile birlikte Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunan İBB Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının bazı bölümlerine ilişkin 4 Ekim’de yapılan ihalesine ilişkin ne yazık ki geçtiğimiz Cuma günü İBB iştiraklerinden oluşan ortak girişimin hukuksuz bir şekilde ihale dışı bırakılmasına dair, ihale dışı bırakma işleminde sorumluluğu bulunanlarla alakalı suç duyurusunda bulunduk. Aynı zamanda İstanbul İdare Mahkemesi’nde ihaleden önce garların bazı bölümlerinin Büyükşehir Belediye Kanunu ve ilgili yönetmelik doğrultusunda ihale yapılmadan, belediyemize doğrudan tahsis ve kiralanması yönündeki taleplerinin reddinin iptali için de başvuru yaptık. Cuma günkü kararın iptali için belediye şirketlerimiz idare mahkemesine başvuru yaptı. Biz de bu davaya müdahil olmuş olduk.Konu artık yargıda, Türk adaletinde. Biz Türki adaletine ve yargısına güveniyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak sürecin de sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Sönmez, 4 Ekim’de 4 istekliyle beraber Haydarpaşa Garı’nda ihaleye katıldıklarını söyleyerek, “Bir isteklinin evrakları yeterli görülmedi. İhale dışı görüldü. Bir istekli de kendisi çekildi. Bizim ve diğer malumunuz diğer ihalenin bırakıldığı şirketin evrakları tek tek incelendi. İhaleye evrakları her ikisinin de hukuka uygun bulundu ve teklif zarfları, yani TCDD’nin taşınmazlarının kiralanmasına ilişkin yönetmelikte belirtilen ‘eğer evraklar hukuka uygun ve yeterli bulunursa teklif zarfları açılır, sonra pazarlığa geçilir’ hükmüne rağmen bizim zarflarımız açılıp, teklifimiz okunmasına rağmen 15 gün içerisinde pazarlığa çağırılmayı beklerken ne yazık ki Cuma günkü hukuka aykırı işlemle karşılaştık” dedi.

İhalede İBB iştiraklerini devre dışı bırakma nedenlerinden birinin çok önemli olduğunu vurgulayan Sönmez, “Kültür A.Ş.’nin iş deneyim belgesi sunduğu fakat diğer ortak girişimi oluşturan 3 şirketin iş deneyim belgesini sunmadığı yönünde ana bir gerekçe var. Bakın Kültür A.Ş. İstanbul’un kültür sanat faaliyetlerinde son 5 yılda, hatta son 1 yıla dönersek, 300 milyona yakın iş deneyim belgesine sahip büyük bir firma. Şimdi diğer firmalardan böyle bir şeyin aranmasına dair bir zorunluluk yokken, 300 milyon gibi iş deneyim belgesine sahip pilot ortak varken, bu gerekçenin gösterilmesi, diğer gerekçeyi hiç söylemiyorum bile. Arkasına takılmış, mahkeme değerlendirecek. Söz mahkemelerde. Biz hepsinin hukuka aykırı olduğu, ihale yeterliliğimiz olduğu ve ihale yapılmadan önce tarafımıza Büyükşehir Belediye Kanunu ve ilgili yönetmelik doğrultusunda verilmesine dair talebimizin reddine dair iptal davalarını açtık. Süreç artık yargıda. İhaleyi yapan idarenin en başındaki kişiden, yani TCDD Genel Müdürü, Birinci Bölge Müdürü, Komisyon üyeleri ve ihaleye giren, bizim ihaleye girme noktasında engel eylemler yapmakla isnat ettiğimiz ihalenin kaldığı şirketin yetkilileri hakkında şikayetçi olduk” diye konuştu.

İhale yasasının çok sık değiştiğini söyleyen İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bunu doğal gibi kabul ettik. Adrese teslim ihaleleri kabul ettik, devletin mal varlığının özel kişiler eline geçirilmesini kabul ettik yani kanıksadık. Artık normalmiş gibi geldi her şey bize. Bir gün bir belediye başkanı çıktı. ‘Bu değerler benim değerimdir, İstanbulluların hatta 82 milyonun değerleridir. Bunlara sahip çıkacağım’ dedi. O tarihsel değerlerin sahipleri de şimdi burada bu değere sahip çıkılması için mücadele veriyorlar. Aslında yıllardır bu adrese teslim ihaleler kanuna da uygun oldu. Çünkü 147 kez değiştirdiler. Ama hiçbir zaman hukuka uygun olmadı. Bugün burada bir belediye başkanının bir yerel inisiyatiflerle hareket ediyor olması, burada birçok hukukçunun toplanabiliyor olmasının bir nedeni var. Uygulamaların hukuksuzluk içerdiğini haykırmak için buradalar” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya katılan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu da, bu ihale sürecinin baştan sona hukuksuz olduğunu söyleyerek, “Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir yerel yönetim, bir belediye kamu kurumu olarak ihtiyaç talebinde bulunuyorsa, TCDD’nin bu talebi olayı ihaleye götürmeden karşılama zorunluluğu vardır. Tahsis ya da kiralama yöntemiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebini, ihtiyacını karşılamalıydı” dedi.

Haber kaynağı: Sözcü

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI