“Konaklama Vergisi” adı altında getirilmesi planlanan, henüz Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen yeni vergi düzenlemesine göre, ilk önce turistik tesislerin elde edeceği konaklama cirolarından yüzde 2 oranında alınması planlanan ancak daha sonra turizm işletmelerinden gelen yoğun itirazlar üzerine değiştirilerek yeni verginin turistik tesislerde konaklayacak olanlardan alınmasına karar verildi.
Buna göre, turistik tesislerin nitelik ve yıldız sayılarına göre saptanan, KDV matrahına dahil edilmeyecek olan gecelik Konaklama Vergisi tutarları şöyle olacak:
5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için kişi ve geceleme başına 18 TL4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için kişi ve geceleme başına 12 TL3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için kişi ve geceleme başına 9 TL1 ve 2 otel, motel, apart otel, pansiyon ve kampingler için kişi ve geceleme başına 6 TLButik oteller ve özel konaklama tesislerinde kişi ve geceleme başına 18 TL
Konaklama Vergileri, her sene vergi ve harçlara yapılacak zamlar oranında artacak.
HABERDE GÜNCELLEME (15 kasım 2019)
Konaklama vergisi düzenlemesi turizm sektöründen tepki alınca maktu vergiden vazgeçildi, tekrar yüzde 2’lik vergi oranına dönüldü. Yeni düzenlemeyle vergi alınacak otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi turistik tesislere dağ evi ve yayla evi gibi tesisler de eklendi. Ayrıca sağlıklı yaşam tesisleri ile eğlence merkezleri gibi tesislerdeki gecelik konaklamalar da vergi kapsamına alındı. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup bunlar tarafından işletilen misafirhane ve eğitim tesislerinde verilen hizmetler ise vergi dışında bırakıldı. Vergiden, öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarda kalan öğrenciler ile diplomatlar da muaf olacak. Yeni düzenlemeyle, daha önce Cumhurbaşkanı’na verilen vergi oranını 3 katına kadar artırma yetkisi 1 kata düşürüldü. Cumhurbaşkanı isterse vergiyi yarıya kadar da düşürebilecek.