26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetTANAP'ın başlattığı ESKİP projesi 3 bin 600 engellinin hayatına dokundu..

TANAP’ın başlattığı ESKİP projesi 3 bin 600 engellinin hayatına dokundu..

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) güzergâhı üzerinde yapılan ihtiyaç analizinin sonuçlarına uygun şekilde tasarlanan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) Türkiye’ye sosyo-ekonomik açıdan katkı sunmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) tarafından yürütülen ve TANAP’ın 6.3 milyon TL’lik bir yatırımla başlattığı ESKİP Engellilerin Sosyal Hayata Aktif Katılımının ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi (ESKİP), Boru Hattı güzergâhındaki; Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Giresun, Kars, Kırıkkale, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Bursa ve Eskişehir etaplarından sonra Ankara ile final yaptı.

Projenin finalinde, 7 Kasım Perşembe günü, Ankara Hızlı Tren İstasyonu’nda, TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal, Çevre ve Uyum Direktörü Fatih Erdem, DİSODER Başkanı Hakan Elbir’in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, Azerbaycan doğal gazını Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşımak amacıyla inşa edilen koridorun en önemli ve büyük halkasını oluşturan TANAP’ın, inşaatının başladığı günden bu yana sosyal ve çevresel açıdan çok büyük bir değer oluşturduğunu vurgulayan TANAP Direktörü Fatih Erdem, şu açıklamada bulundu:

 “Engelleri aşma hedefine 20 milyon TL yatırım yaptık”

 “Enerji güvenliği ve istikrarlı, sürdürülebilir gaz temin edilmesi açısından Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına çok ciddi katkıda bulunan TANAP, yalnızca başarılı bir doğalgaz boru hattı şirketi değil bununla birlikte sahip olduğu sosyal ve çevresel sorumluluk bilinciyle ülkemizin kalkınmasına, gelişimine de önemli faydalar sağlamayı hedefleyen bir kuruluştur. TANAP SEIP kapsamında “engelleri aşma” hedefiyle engellilere yönelik projelere ESKİP Projesi de dâhil olmak üzere toplam 20 milyon TL’lik yatırım yaptık. Bu kapsamda 6.3 milyon TL’lik bir yatırımla sürdürülen ESKİP projesi Türkiye’deki engellilere yönelik yapılan önemli projelerden biridir. TANAP’ın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında fonladığı ve DİSODER tarafından uygulanmakta olan ESKİP Projesi ile, 14 ilde toplam 3 bin 600 engelli birey ve ailelerinin hayatlarını değiştirerek, onlarla iş dünyası arasında umut köprüleri kurduk. Engeli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları tespit ederek, onların en büyük sorunlarından olan hayatın merkezinden ve iş dünyasından uzak duruşlarını tersine çevirmeyi hedefledik. Eğitim etkinlikleri, araç-gereç dağıtım ve örnek erişilebilir mekânların yapılması ve “Engelliler için Kariyer Günleri ve Kariyer Eğitimi” bileşenlerinden oluşan projemiz sayesinde,  bugün bunu başarmanın mutluluğu içerisindeyiz. “

ESKİP projesiyle engelliler ve ailelerinin hayatın merkezinde yer almalarına yönelik çok önemli adımlar attıklarını kaydeden DİSODER Başkanı Hakan Elbir, özetle şunları söyledi:

“14 ilde 4 bin 305 kişiye ulaştık”

“Projenin ilk ayağını oluşturan eğitim bileşeninde, kapsayıcılık, hak temellilik ve savunuculuk ilkesi ile hareket edilerek, engelli bireylerin ve ailelerinin güçlendirilmesine yönelik eğitimler gerçekleştirdik. Bu kapsamda, kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve ilgili STK’ların çalışanları başta olmak üzere, toplumun genelinde engelli farkındalığını artırarak önyargıların ortadan kaldırılması ve ayrımcılığın giderilmesini sağlayıcı farkındalık eğitimleri verdik. TANAP güzergâhındaki 11 ilde ve bu illere bağlı 36 ilçede gerçekleştirilen Engelsiz Eğitim Buluşmaları’nda engelli bireylere ve yakınlarına yönelik olarak “Engelli Hakları, Başarıya Giden Yol ve Motivasyon” eğitimleri verdik. Kamu, yerel yönetimler, özel sektör ve STK temsilcisi katılımcılara “Engellilerle Doğru İletişim Metotları”eğitimi verdik. Engelsiz Eğitim Buluşmaları ile toplamda 4 bin 305 kişiye ulaştık.

Ardahan, Erzurum, Kars, Sivas ve Yozgat’ta erişilebilir mekânlar yapıldı

Bu eğitimlerin yanı sıra Ardahan, Erzurum, Kars, Sivas ve Yozgat illerinde görev yapan kamu personeline “Erişilebilirlik ve Ulaşılabilirlik Eğitici Eğitimi” sunduk.  Eğitimler kapsamında 5 ilde 112 katılımcıya TSE 9111 standardı ile ilgili düzenlemeler hakkında  bilgiler verilip, hem kendi illerinde hem de sonraki dönemlerde görev yapacakları diğer bölgelerde bu bilgileri yaygınlaştırmalarının önemini anlattık. Bu illerde seçilen örnek merkezi pilot mekânları, erişilebilir ve ulaşılabilir hale getirilerek hizmete sunduk. Ardahan’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Erzurum’da Olimpiyat Parkı içerisinde bulunan Kadın ve Engelli Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, Kars’ta Halk Eğitim Merkezi; Sivas’ta Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Daire Başkanlıkları A ve B Binaları, Yozgat’ta Sorgun Kaymakamlık binalarını erişebilir mekân olarak düzenledik. TSE 9111 standartları gözetilerek erişilebilir ve ulaşılabilir ortak yaşam alanı haline getirilen bu örnek pilot mekânlar, hem karar verici ve uygulayıcı kurumlar için rehber niteliği taşıyor, hem de engellilerin fırsat eşitliği konusunda farkındalık yaratıyor.

 Adım adım ilerledi

Projenin ikinci ayağında önceliklendirilmiş olan Ardahan, Erzurum, Kars, Sivas ve Yozgat illerindeki engelli bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir yol izlendi. Projenin bu ayağında, toplamda 93 adet akülü sandalye, 80 adet manuel tekerlekli sandalye, 1 adet engelli bireye yönelik skuter, 25 adet görme engelli teknoloji seti, 200 adet beyaz baston ve 200 adet koltuk değneği teslimatı gerçekleştirildi. Projenin son ve en önemli bileşeni olan Engelliler için Kariyer Günleri ve Kariyer Etkinlikleri’nin ilki Bursa’da 24-26 Eylül arasında, ikincisi Eskişehir’de 15-17 Ekim arasında düzenlendi. Bu 2 ilde 500’ün üzerinde engelli 40 kadar firma ile görüşme imkanı buldu. Bu görüşmelerin sonunda 150 engellinin işe alım süreci başlatılmış oldu. Üçüncü ve sonuncusu ise 4-7 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Ankaralı engellilere de umut oldu

Ankara’da 4 Kasım tarihinde başlanan “Engelliler için Kariyer Günleri ve Kariyer Eğitimleri” kapsamında ilk gün engelli bireylere “İş Görüşmesine Hazırlık”, “Doğru CV Hazırlama Yöntemleri”, “İmaj Yönetimi ve Başarılı Mülakat Teknikleri (uygulamalı – canlandırmalı)”, “Motivasyon ve Stres Yönetimi” ve “Başarıya Giden Yol” eğitimleri; firma temsilcilerine de “Engellilerle Doğru İletişim” ve “Başarılı Engelli Aday Seçme ve Yerleştirme” eğitimleri verilerek mülakatlar yapıldı. Engelsiz Kariyer Günleri’nin ikinci gününde iş verenlere, içeriğinde “Engelliler Hakkında Kendimizi Sınama”, “Algı, Farkındalık”, “Ayrımcılığa Neden Olan Sebepler”, “Empati” ve her engel grubuna göre değişen iletişim metotları, başarılı rol modeller konuları yer alan “Engellilerle Doğru İletişim Eğitimleri” verildi. Etkinliklerin son gününde ise engelli bireylerle işverenleri bir araya getiren, doğrudan iş görüşmelerinin, yüz yüze mülakatların yapılabildiği bir istihdam organizasyonu gerçekleştirildi. Proje, 500’den fazla Ankaralı engelliye, ulusal ve kentin tanınmış 25 firmanın temsilcileriyle görüşme ve iş fırsatı sundu. Görüşmelerin neticesinde 100 kadar engellinin işe alım süreci başlatıldı.

Neler yapıldı?

Proje kapsamında; engellilerin iş dünyasına kazandırılmasına yönelik etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerin 1’inci ve 2’nci günlerinde gerçekleştirilen her bir eğitime kontenjanlar doğrultusunda 75 kişi, üçüncü günü olan Kariyer Günü’ne ise Eskişehir ve Bursa özelinde toplam 500 engelli birey, 40 firma 80 insan kaynakları yöneticisi katılım sağlanarak, Bursa ve Eskişehir’de toplam 150 kişi iş teklifi aldı.  Engelli bireylerin iş görüşmeleri ve işe alım süreçlerinin takibi devam ediyor.

Etkinlikler boyunca; “Engelliler için Kariyer Günleri ve Kariyer Eğitimleri”  kapsamında, ilk gün engelli bireylere “İş Görüşmesine Hazırlık”, “Doğru CV Hazırlama Yöntemleri”, “İmaj Yönetimi ve Başarılı Mülakat Teknikleri (uygulamalı – canlandırmalı)”, “Motivasyon ve Stres Yönetimi”  ve “Başarıya Giden Yol Semineri” eğitimleri verildi.  Engelli bireyleri iş sahibi yapabilmek için katılan firmalara ise “Engellilerle Doğru İletişim”ve “Başarılı Engelli Aday Seçme ve Yerleştirme” eğitimleri verilerek, engelli bireylerin sosyal hayata ve iş hayatına katılım süreçlerine yönelik farkındalık yaratıldı. Engelli bireylerin kişisel vasıflarını artıracak, kendilerini ifade edebilme becerilerini kazanmalarına katkıda bulunacak imkânlar yaratıldı.

Engelsiz Kariyer Günleri’nin ikinci gününde iş verenlere, içeriğinde “Engelliler Hakkında Kendimizi Sınama”, “Algı, Farkındalık”, “Ayrımcılığa Neden Olan Sebepler”, “Empati” ve her engel grubuna göre değişen iletişim metotları, başarılı rol modeller konuları yer alan  “Engellilerle Doğru İletişim Eğitimleri” verildi. Engelsiz Kariyer Günleri’nin son günü ise engelli bireylerle işverenleri bir araya getiren, doğrudan iş görüşmelerinin, yüz yüze mülakatların yapılabildiği bir istihdam organizasyonu olarak sürdürüldü

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI