Türkiye’de gayrimenkul sektörünü ve proje geliştiricilerini teşvik etmek amacıyla 2013 yılından bu yana Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen Sign of the City Awards (SotCA) yarışmasında kazananlar belli oldu.
Bu sene “En Yeşil Yapı” kategorisinin de eklendiği SotCA 2019 için 100’ü aşkın sayıda proje yarıştı.
Her kategoride dereceye giren projeler, bu sene 10-11 aralık 2019 tarihlerinde üçüncü kez gerçekleştirilecek olan Gayrimenkulde Büyük Buluşma’nın (RE360) kapanışı sonrası düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.
Jüri kimlerden oluştu?
Sign of the City Awards’ın jürisinin seçkin üyeleri şu isimlerden oluştu:
Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk, World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan, Ali Faruk Göksu (Kentsel Strateji Kurucu Ortağı), Ali Pamir (Pamir & Soyuer Yönetim Kurulu Başkanı), Altan Elmas (KONUTDER Başkanı), Avi Alkaş (JLL Ülke Başkanı), Aytek İtez (Türk Serbest Mimarlar Derneği Üyesi), Ayşe Hasol Erktin (Mimar, MDS), Ferdi Erdoğan (Türkiye İMSAD Başkanı), Feyzullah Yetgin (GYODER Yönetim Kurulu Başkanı) Füsun Yılmaz Phillipson (GYODER Yönetim Kurulu Üyesi), Haluk Sur(Forum İstanbul 2023 Düşünce Platformu İcra Kurulu Başkanı), Hüseyin Arslan (Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili), Doç. Dr. Lale Özgenel (ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi), Makbule Yönel Maya (TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Genel Müdürü), Nazmi Durbakayım (İNDER Başkanı), Neşet Birlik (İzmir Ticaret Odası Emlak Komite Başkanı), Nuh Acar (Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi), Önder Kaya (Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkanı), Yakup Köç (İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi) Zafer Baysal (ULI Türkiye Başkanı)
“Mimari Kaliteyi Artırmaya Teşvik Eden Başvurular Aldık”
Prof. Dr. Güzin Konuk, başvurular ve değerlendirme sürecinde özellikle yeni kategorilerde pozitif bir hareketlilik yaşadıklarını söyledi. Konuk, “Bu seneki ekibin de gücüyle yeni kategorilerde hareketli bir ortamın oluştuğunu gördük. Yerel yönetimlerin öne çıktığı projeler oldu. Kamunun geri dönüşlerinin olduğunu görmek bizi mutlu etti. En güzel gelişmelerden biri de sosyal yarar projelerinde çoklu başvurular olmasıydı. Seçim yapmakta zorlandık” dedi. Konuk “Bu yarışmada mimari kaliteyi de hareketlendirmek, yenilikçi ve yaratıcı görüşleri canlandırmak istiyorduk. Altıncı yılımızda bunu başardığımızı görüyoruz. Yeşil mahallelerde artış, mimari yaratıcı fikirlerin yarışmaya yansıması gibi alanlarda pozitif hareketler gözlemledik” diye konuştu.
“Yerel Yönetimlerin Başvuruları Önemli”
Prof. Dr. Suha Özkan ise sektörün zor bir süreçten geçtiği 2019’da Sign of the City Awards’a başvuran çok sayıda nitelikli proje olduğunu belirtti. Özkan şunları söyledi; “Bu yıl özellikle yerel yönetimlerin aktif olarak katılımı önemliydi. Yerel yönetimler doğrudan doğruya halka karşı sorumlu kurumlar olduğu için yaptıkları projeler daha geniş kitleye ulaşıyor”.
“Mimari Nitelikte Yeni Yaklaşım Getirecek”
Jüri üyelerinden Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Önder Kaya yarışmanın sektör açısından önemine değinerek, “Nitelikli bir yapı stoğu oluşturmak adına yarışmanın sektörün geleceğine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Mimari nitelik ve genel kent tartışmalarına yarışma yeni yaklaşımlar getirecektir. SotCA, kentle uyum içindeki yapılar konusunda farkındalık oluşturuyor” dedi.
Hürriyet’in öncülüğünde Emlak Konut’un katkılarıyla ve EY Türkiye’nin stratejik ortaklığıyla gerçekleşen Sign of the City Awards’a değer bulunan projeler 11 Aralık tarihinde, ALKAŞ tarafından düzenlenen RE360 Gayrimenkul Buluşması kapanışında düzenlenen ödül töreni ile açıklanacak.
“RE360 Gayrimenkul Buluşması ile Sinerji Yaratacak”
JLL Ülke Başkanı Avi Alkaş, jürinin değerlendirmelerini gerçekleştirirken hassasiyet gösterdikleri konuları ele alarak, “Projeler arasında farklılaşmayı yakalamak adına bir yandan ticari başarı gözetirken bir yandan çevreye ve yeşile duyarlı projeleri öne çıkarmaya çalışıyoruz” dedi. Yarışmanın finalinin, sektörün prestijli buluşma platformu RE360 Gayrimenkul Konferansı kapanışında yapılmasının önemine de değinen Alkaş, “İki organizasyonun birleşmesi çok yararlı ve sinerji oluşturacak bir gelişme. Sektördeki etkinlikleri ne kadar cazip hale getirirsek ve ne kadar güçlü bir birliktelik ortaya koyabilirsek o kadar yankı uyandırırız.” dedi. 2020’nin gayrimenkul sektörü adına geçtiğimiz yıllara oranla daha iyi geçeceğine inandığını söyleyen Alkaş, “Gelecek yıl 2019’dan daha iyi olacak beklentisindeyiz. Ekonomik olarak çıkış yapacağımız bir dönem olacaktır. Özellikle dış pazarlarda Türkiye’nin tanıtımı daha fazla yapıldıkça iç pazarda da hareketliliği yakalayacağımızı düşünüyoruz” sözleriyle beklentilerini özetledi.
Sign of the City Awards 2019 ana ve alt kategoriler
En iyi Konut Projeleri Kategorisi
- En İyi Konut
- En İyi Müstakil Konut
- En İyi Rezidans
En İyi Ticari Projeler Kategorisi
- En İyi Ofis
- En İyi AVM
- En İyi Endüstriyel / Lojistik Yapı
- En İyi Karma Kullanımlı Proje
En İyi Hizmet Yapıları Kategorisi
- En İyi Sağlık Binası
- En İyi Eğitim Binası / Kampüsü
- En İyi Sosyo-Kültürel Yapı
- En İyi Turizm Hizmet Yapıları
- En İyi Ulaştırma ve Altyapı Hizmetleri
Kent ve Mimarlık Kategorisi
- En İyi Mimari Tasarım ( Kamu )
- En İyi Mimari Tasarım (Özel Sektör)
- Genç Mimar Teşvik
- En İyi Kentsel Tasarım
- En İyi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma
- En İyi Kentsel Dönüşüm Projesi
- En Yeşil Yapı
- En Yeşil Mahalle
Etkileşim, İletişim ve Yönetim
- En İyi Pazarlama Kampanyası
- En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi
- En İyi Gayrimenkul Tesis Yönetimi
- Yılın Fark Yaratanı