Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Savaşı’nda kahramanca verilen mücadelenin anlatıldığı ve 2009 yılında açılan “Kahramanlık Panorama Müzesi”, Gaziantep Kalesi içerisinde yer alan galerinin yeniden düzenlenmesiyle oluşturuldu.
Antep’in 10 ay 9 gün süren işgalinde kent halkının kahramanca şehri savunuşu ve destansı zaferi bu müzede anlatılıyor. Savunmanın teşkilat yapısı, cepheler ve savunmada önemli görevler üstlenen şahsiyetlerin kronolojik olarak resimler, heykeller, rölyeflerin (çökertme ya da yükseltme şeklinde yapılan maket çalışmaları) olduğu müzede 125 portre rölyefi, 79 pano, 52 heykel, 41 rölyef ve 13 büst bulunuyor.
Atatürk Anı Müzesi
26 ocak 1933’te Gaziantep’i ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dönemin valisi Lütfi Bey ve Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın teklifiyle kentin Bey Mahallesinde nüfusa kaydı yapılarak Fahri Gaziantep’li olmuştu.
Atatürk’ün burada kaydının yapıldığı tarihi Antep evi, 2013 yılında “Atatürk Anı Müzesi” olarak düzenlenerek ziyarete açıldı.
Müzede Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında kullandığı eşyalar bulunuyor, şehrin Gazi ünvanını aldığı tarihi savunması eser ve sunumlarla anlatılıyor. Atatürk Araştırma Kitaplığı’nın da olduğu müzede ayrıca Atatürk temalı hediyelik eşya bölümü bulunuyor.
Gaziantep Zooloji ve Doğa Müzesi
Türkiye’de bir hayvanat bahçesi içinde yer alan tek zooloji müzesi Gaziantep’te bulunuyor.
Gaziantep Zooloji ve Doğa Müzesi’nde sürüngenlerden memelilere, deniz hayvanlarından kanatlılara 550 türden 700 çeşit hayvan örneği sergileniyor. Müzede ayrıca nesli tükenmiş hayvan iskeletleri de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Bey mahallesinde tarihi bir Antep evi içinde yer alan ve Türkiye’nin 4 oyuncak müzesinden biri olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 2013 yılında açıldı.
8 ayrı galerisi olan müzede, 1700 ile 1990 yılları arasında yapılmış oyuncaklar, serilerinin ilk üretimi çizgi filmler, aralarında sinema filmi ve masal karakterlerinden yola çıkarak yapılan 700 civarında oyuncak, dünya çocukları temalı 2 katlı mağara ve oyuncak atelyeleri bulunuyor.
Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi
1904 yılında yapılan ve Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından İhsan Göğüş’ün doğduğu ev olan tarihi Göğüş Konağı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında restore ederek müzeye çevrildi.
Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunan müzede Gaziantep mutfak kültürü tanıtılıyor.
Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak mutfak müzesi olma özelliği taşıyan Emine Göğüş Gaziantep Müzesinde, Antep mutfağında bulunan yemek malzemelerinden, kullanılan araç, gereçlere, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzakların saklanmasına kadar geniş yelpazede mutfak kültürü anlatılıyor.
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
1909 yılında tütün tüccarı Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Bayazhan, Gaziantep kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında müze haline çevrildi.
Müzede şehrin tarihi, turistik yerleri, ekonomisi, doğal güzellikleri, mutfak kültürü, el sanatları hakkında ziyaretçilerin bilgi edinmesi sağlanıyor.
Gaziantep’in yöresel el sanatlarından bakır, sedef, kutnu işlemeciliği gibi sanatların icrası tematik bölümlerde teşhir ediliyor. Müzede ayrıca kentin önemli mimari yapılarının maketleri, sergi mekanları, kardeş şehirler teşhir salonları bulunuyor.
Hamam Müzesi
Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden biri olan külliyenin hamam bölümü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek 2015 yılında müzeye dönüştürüldü.
1577 yılında yaptırılan ve Paşa Hamamı olarak asırlar boyunca hizmet veren, günümüzde müzeye dönüştürülen tarihi hamamda aslına sadık kalınarak teşhir edilen soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Hâluk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketler bulunuyor.
Gaziantep 15 Temmuz Demokrasi Müzesi
15 temmuz 2016’da yaşanan menfur darbe girişimine karşı Türk halkının sokaklara inerek verdiği demokrasi mücadelesinin anlatıldığı Gaziantep İstasyon Parkı içindeki müze, Türkiye’de ilk ve tek müze özelliği taşıyor.