7 aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından maliklerine tebligatların yapılmaya başladığı, kamuoyunda Lüks Konut Vergisi olarak bilinen Değerli Konut Vergisine, tebligatların ulaştığı vatandaşlardan gelen itirazlar artmaya başladı.
Lüks konutlarda bu uygulamanın yapılmasının bu sınıfa dahil edilen taşınmazların değerlerinde düşüşlere neden olacağına ve satışlarının zorlaşacağına dikkat çeken Emlak Uzmanı ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün (TKGM) bu konutların değerleri belirlenirken piyasa değeri yerine satılık ilan sitelerinde geçen fiyatları dikkate aldığını ve aslında gerçek değerlerin bu rakamların altında olduğunu dile getirerek bunun çok sayıda kat malikine haksız tebligat yapılmasına yol açtığını ve itirazların önümüzdeki günlerde daha da artacağını söyledi.
Taşınmazın metrekaresi, cephesi, katı, arsa payı, manzarası, tadilat durumu gibi birçok hususun değere etki eden faktörler olduğunu kaydeden Özelmacıklı, kendilerine lüks konut vergisi çıkartılan vatandaşların konutun değeriyle ilgili olarak bu düşüncede olmamaları halinde kat maliklerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde itiraz etmeleri gerektiğini, eğer itirazları TKGM tarafından kabul edilmiyorsa 30 günlük süre içinde dava açmaları gerektiğini ifade etti.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da vergiye ilişkin olarak öncelikle tebligatlarda belirlenen rakamların nasıl belirlendiği, bu belirlemede hangi emsallerin kullanıldığını sorarak, “Konutla ilgili olması gereken bilgiler yok. Tebligattaki rakamlar, uluslararası değerleme standartlarına uygun bir rapora dayanmıyor. Değerlerin, büyük bir kısmı çok yüksek ya da çok düşük. Yani gerçeklikten uzak. Bir mülkte birden fazla tebligat geldiğini görüyoruz. Hatta inşaatı daha 30 seviyesinde olan mülklere bile tebligat gönderildiğini görüyoruz. Bundan kaygı duyuyoruz” diye konuştu.
Lüks konut vergisinden kimler muaf?