14 ocak 2020 salı günü Ataşehir’deki Sheraton Grand Hotel’de Eventuum tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Samsung İklimlendirme Çözümleri İnşaat ve Konut Konferansı açılış konuşmasını İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım yaptı.
Durbakayım, inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler çerçevesinde 2020 yılı beklentilerini, riskleri, fırsatları şu sözlerle dile getirdi:
“Oldukça zorlu ama bir o kadar da öğretici bir yılı geride bıraktık. Sektörümüz bu dönemi çok iyi analiz etti ve notlarını aldı. Sektörümüzde yaşanan sorunları önceden hep gördük ve her fırsatta ifade etmeye çalıştık. Bunların bazıları karşılık buldu, bazıları bulamadı. Ancak son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum bunları biraz daha fazla değerlendirdi. Biz 2019’da alınan birtakım kararlarla birlikte bu yılın çok daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. Burada yapılan 2 ana konu var. Bunlardan biri yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması, diğeri de dileyenin istediği yere istediği büyüklükte inşaatı bundan sonra yapamayacak olması. Tüm Avrupa’da 30 bin inşaat müteahhidi varken ülkemizde 250 bin inşaat müteahhidinin olduğu senelerdir söyleniyordu. Sektörümüzün alınan kararlarla artık belli bir disipline gireceğine söyleyebiliriz. Sektöre sonradan giren yaramaz çocukların açtığı olumsuzlukların bedelini yıllarını sektöre veren firmalar ödemek zorunda kaldı. O yaramazlıkları yapanlar bugün sektörde yok.”
2020, sektörü “Ar” olarak görenlerin yılı olacak..
“Sektörümüz zor ve meşakkatli bir sektör, sevmeden yapılacak bir iş değil. Ülkemizde bu işi “Kâr” olarak görenler, bir de “Ar” olarak görenler var.”
Sektörde 2020 yılı çok iyi geçecek
“2020’de sektörde bu işi “Ar” olarak görenler var. 2019’un tecrübelerinden çıkartılan derslerle 2020’nin çok iyi geçeceğini buradan müjdelemek istiyorum. Son dönemde sektör temsilcileriyle yaptığımız her konuşmamızda herkesin ortak görüşü de böyle, herkes azimli ve ümitli. Özetle 2020 daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşayacağız, buna ek olarak bu yıl zedelenen tüketici güvenini onarılması ve kabul edilebilir fiyatlarla yeni projeler devreye girecek.”
2020’de konut satışlarının 1.2 milyonu aşacağını öngörüyoruz
“Konutun ana hammaddesi olan arsayı gerçek değerinden temin eden üreticilerin, kalite rekabetine sahne olan bir döneme giriyoruz. Rekabet, hammaddeyi/arsayı yüksek fiyattan almak için yapılan kıyasıya pazarlıkta değil; hammaddeyi/arsayı en iyi şekilde ve kalitede projelendirip, uygun şartlarda pazarlamak, satış sonrasında en iyi hizmeti vermek şeklinde olacak. Buna karşın konut fiyatlarındaki artış kaçınılmaz olacak. 2019’da ertelenen veya rafa kaldırılan projeler, yüzde 50’leri aşan maliyet artışlarına bağlı olarak daha yüksek fiyattan arz edilecektir. Ancak bu fiyat artışı tedrici olarak tüketiciye yansıyacaktır. Sektördeki faaliyetlerini ‘ar’ olarak benimsemiş üreticiler, tüketicinin alım gücüne uygun olarak kademeli fiyat artışı ve ödeme planları hazırlayarak arz talep dengesini sağlayacaktır. Sonuç olarak 2020’de toplam konut satışlarının 1.2 milyon adedi aşmasını bekliyoruz. Bu satışların en az 50 bin adedinin de yabancılara satılacağı yönünde öngörümüz bulunuyor.”