14 ocak 2020 salı günü Ataşehir’deki Sheraton Grand Hotel’de Eventuum tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Samsung İklimlendirme Çözümleri İnşaat ve Konut Konferansı’nda bir konuşma yapan Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, gayrimenkul pazarını canlandıracak finansa erişim için alternatif bir model olan FuzulEv, faizsiz, peşinatsız, kredisiz ev almaya olanak sağlayan FPK modelinden bahsetti. Ayrıca bu sektörün 2020 yılında daha da büyüyeceğini ve göz önünde olacağını söyleyen Akbal, sektörün regülasyon çalışmaları ile ilgili heyecanlı ve istekli olduklarını sözlerine ekledi.
Akbal, konuşmasında şunları söyledi:
“2018’in ağustos ayında yaşanan dış güçler odaklı ekonomik saldırılar ve o dönemlerde yaşanan döviz kurlarındaki anormal dalgalanmalar sonrasında artan faizlerle birlikte 2019’a oldukça sıkıntılı bir giriş yaptık. 15 ocak 2019’da 7. Düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı’nda ben yine buradaydım, o zaman herkesin yüzünde bir belirsizlik ifadesi vardı. 2019’un ilk 8 ayı bu mücadelerle geçtikten sonra ağustos ayında başlayan faiz indirimleri, dövizin tekrar eski seviyelerine yaklaşması ve enflasyonda görülen düşüşlerle birlikte konut satışlarında toparlanmalar başladı. 2020 yılında umutlarımız çok yüksek. Özellikle finans çevreleriyle, akademik kuruluşlarla yaptığımız çalışma ve toplantılarda yılın ilk yarısında enflasyon muhtemelen tek haneli rakamlara düşecek, bu ay içinde de Merkez Bankası politika faizlerinde bir düşüş daha görülerek yıllık yüzde 11 seviyesine inmesini bekliyoruz. Amerikan Dolarının da maksimumda yıl sonunda 6.2 seviyelere gelebileceğini ön görüyoruz, inşallah bu tahminimiz tutmaz ve daha altında kalır. Satışı devam eden konut stoklarında fiyatlar stabil seyrediyor ancak yeni yapılacak projelerle birlikte konut satış fiyatlarının yüzde 40 seviyelerinde yükseleceğini tahmin ediyorum.”
Faizsiz Finans Sistemi ile de bilgiler veren Akbal, 30 yıldan bu yana Türkiye’de uygulanmakta olan bu sistemin önümüzdeki dönemlerde daha da vazgeçilmez bir sistem haline geleceğini ve yaygınlaşacağını belirterek bu sistemin dünya genelinde yaklaşık 3 trilyon dolar civarında bir sermayeye sahip olduğunu, Türkiye’nin payının ise yüzde 5-6 seviyelerinde olduğunu, bunun da olması gerekenin çok altında olduğunu ve burada yeni argümanlar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.