21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetKonut alırken sorulması gereken sorular

Konut alırken sorulması gereken sorular

Konut satışlarının yılın son aylarından itibaren  artışa geçmesiyle ertelenen talep doğrultusunda konut alıcısının ve yatırımcısının harekete geçmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri de ev almak veya konut yatırımı yapmak isteyen vatandaşların bu dönemde harekete geçmesinin doğru olacağını belirtiyor. Çünkü konutta satışların hareketlenmesiyle uzun zamandır piyasa koşullarından dolayı ertelenen fiyat artışının yapılacağı öngörülüyor. Sektör temsilcileri maliyetlerin artmasının ve döviz kurunun yükselmesinin henüz ev fiyatlarına zam olarak yansımadığını, piyasa koşullarından dolayı ancak yeni projelerle birlikte konuta zammın söz konusu olacağını ifade ediyor. Bununla birlikte sıfır konutlarda konut kredi faizlerinin 0.79 oranlarına inmesi konut almak isteyenler için iyi bir fırsat olarak görülüyor. İkinci el konutlarda da kredi faiz oranları 0.99 seviyelerine indi. Konut alırken sonrasında üzülmemek, doğru konutu seçmek için de bazı konulara dikkat etmek ve doğru soruları sormak gerekiyor. Çünkü ev sahibi olma hayali ile çıkılan bu yolda birçok sıkıntı ile karşılaşılabiliyor. Özellikle de yaşanan sıkıntıların doğru soruların sorulamamasından kaynaklandığı görülüyor. Gayrimenkul uzmanları da bu konuda uyarıyor ve konut alırken zamanında sorulan doğru soruların büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Peki ev alırken hangi soruları sormalı, ev alırken hangi unsurlara dikkat etmeli? İşte yakın zamanda konut almayı planlayanlar için doğru konut almayı sağlayacak soruları 20 maddede topladık.

Ev alırken sorulması gereken 20 soru:

1.     Evin net metrekaresi ne kadar? (Konut satılırken genellikle brüt metrekare söylense de mutlaka net metrekare öğrenilmeli)

2.     Binanın ruhsatı, kullanım izni var mı?

3.     Zemin etüdü yapılmış mı? (Özellikle deprem gerçeğine karşı bu sorunun sorulması gerekiyor)

4.     Bina yapılırken deprem yönetmeliği dikkate alınmış mı?

5.     Kullanılan malzemeler standartlara uygun mu? (Sonradan sıkıntı yaşanmaması için bu sorunun cevabı net olarak öğrenilmeli.)

6.     Binanın yaşı kaç? (Uzmanlar depreme dayanıklılık açısından 50 yaşını doldurmuş binaların riskli olduğunu belirtiyor. Bu uyarıyı unutmamalı ve binanın yaşını öğrenmek için bu soruyu sormalı)

7.     Isınma şekli nasıl?

8.     Otoparkı var mı?

9.     Ulaşım durumu nasıl? Toplu taşıma araçlarına makul bir sürede erişmek mümkün mü?

10.   Alışveriş noktalarına, hastaneye ve okula yakınlığı ne kadar?

11.   Hangi cephelere bakıyor, kaçıncı katta bulunuyor?

12.   Konutun manzarasının ileride kapanma olasılığı var mı?

13.   Bina hırsızlık olaylarına karşı güvenli mi?

14.   Hidrofor, Jeneratör var mı?

15.   Isı, ses ve su izolasyonu var mı?

16.   Konutun tapusu kat mülkiyetli tapu mu?

17.   Konutun ortalama aidat giderleri ne kadar?

18.   Binada güncel yönetmeliklere uygun bir sığınak mekanı var mı?

19.   Konut- dışı depolama alanları var mı?

20.   Yakın çevrede çocukların vakit geçirebileceği park var mı?

 

Konut alırken nelere dikkat edilmeli?

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI