TÜİK’in aylık olarak yayımladığı, mevsim etkilerinden arındırılmış Ekonomik Güven Endeksi (EGE) Mart ayında bir önceki aya göre %5.9 düşerek, önceki yılın aynı ayına göre %12.1 artış göstererek 91.8 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi Mart ayında bir önceki aya kıyasla %1.7 artış, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %2.0 düşüş göstererek 58.2 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış;
- Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya kıyasla %6.0 azalışla, bir önceki yılın aynı ayına göre %13.4 artışla 92.5,
- Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya kıyasla %1.2 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre %12.1 artışla 101.7,
- İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya kıyasla %3.7 artarken bir önceki yılın aynı ayına göre %42.8 artışla 77.2 oldu.
Reel Kesim Güven Endeksi Mart ayında, bir önceki aya göre %7.6, bir önceki yılın aynı ayına göre 0.7 azalarak 98.6 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Ekonomik Güven Endeksi’ndeki değişim ile çeşitli ekonomik veriler arasında yaptığımız korelasyon analizine göre EGE ve Dolar/TL’deki değişim negatif yönlü 0.61 korelasyon katsayısı ile en anlamlı doğrusal ilişkiye sahiptir. Dolar kurundaki değişimlerle ekonomiye olan güven ters yönlü hareket etmektedir. İncelemeye konu olan diğer bağımsız değişkenlerin birbirleri ile olan korelasyon katsayıları incelendiğinde en yüksek korelasyon katsayısının pozitif yönlü 0.71 ile dolar kuru ve CDS Primi arasında olduğu görülmektedir.