İşyeri kiralarında artış oranı hesaplaması 1 temmuzdan itibaren aynen konut kira artış oranındaki hesaplamalar gibi son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre yapılacak.
Konuyla ilgili bilgilendirici bir açıklama yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, tacir kiracılı işletmeler tarafından yapılmış olan işyeri kiralarında kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz olacağını belirterek kira bedellerindeki artış oranında konutlarda olduğu gibi işyerlerinde de artık üst sınır son on iki aylık ortalama TÜFE olarak baz alınacağını söyledi.
Kira İlişkisinin Devri Mümkün
Kiracının, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemeyeceğini kaydeden Özelmacıklı; “Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz. İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur” diyerek açıklamalarına devam etti.
KDV ve Stopaj Durumlarına Dikkat Edilmeli
Kira kontratları yazılırken kira bedelinin net mi brüt mü olduğunun açıkça yazılması gerektiğini belirten Özelmacıklı “Yazılmaması durumunda bu kira bedeli brüt kira olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında örneğin katma değer vergisi ile kira ödeyen bir kiracı, işyerinin gerçek bir kişiye satılması durumunda, kira bedelinde ayrıca stopaj farkını da ödemek zorunda kalacaktır. Depozito bedelleri de 3 aylık kira bedelini aşamıyor ve bankaya yatırılması zorunlu” diyerek sözlerini tamamladı.