Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) destekleriyle yayın hayatına başlayan Explore Turkish Realty Dergisinin ilk sayısında GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal ile Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği üzerine bir röportaj yapıldı.
Cem Eker tarafından gerçekleştirilen röportajda GİGDER Başkanı Akbal şunları söyledi:
GİGDER’I KURMA FİKRİ NASIL GELİŞTİ?
Biz Fuzul Holding olarak hâli hazırda gayrimenkul alanında faaliyet gösteriyoruz. Geliştirici boyutuyla projeler ortaya koyuyoruz. Hizmet verdiğimiz süre zarfında birçok uluslararası yatırımcının Türkiye’den gayrimenkul satın aldığını görüyorduk. Bizim bir diğer markamız olan Nevita ile de uluslararası yatırımcılara güvenli bir alım-satım platformu oluşturma yolunda çalışmalara başlamıştık. Bütün faaliyetlerimizde gördük ki Türkiye’nin çok daha büyük ve ciddi gayrimenkul yatırımcısını çekebilme potansiyeli var. Buna rağmen sektörde birtakım düzenlenmemiş alanların olduğunu ve bu işin büyük potansiyelinin tam anlamıyla keşfedilemediğini gördük.
GİGDER OLARAK FAALİYET GÖSTERDİĞİNİZ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN NE KADARINI TEMSİL EDİYORSUNUZ?
GIGDER’in içerisinde gayrimenkul geliştiricilerinin, uluslararası pazarlama ve danışmanlık firmalarının, kurumsal yatırımcıya yönelik hizmet veren portföy yönetim şirketlerinin ve hukuki süreçlerde danışmanlık veren kuruluşların olduğu birbirinden değerli yapılar yer alıyor. Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 20’sini GIGDER üyeleri gerçekleştiriyor diyebilirim.
GİGDER’E ÜYE OLMAK İÇİN BELİRLİ ŞARTLAR VAR MI?
Öncelikle etik kodlara çok önem veriyoruz. Müşteriye sunulan hizmet kalitesinde başarılı olan örnek firmaları aramıza katmak istiyoruz. Bu anlamda söz konusu yeterliliklere sahip ve en az iki GİGDER üyesi referansını sağlayan kurumları GİGDER ailesine dahil ediyoruz. Tabii bu firmaların yurt dışına gayrimenkul satışında hizmet sağlayıcısı, geliştiricisi ve danışmanlığı olarak faaliyet göstermesi de gerekiyor.
ULUSLARARASI YATIRIMCIYI TÜRKİYE’YE ÇEKMEK YOĞUN BİR ÇABA GEREKTİRİYOR. GİGDER, BU KONUDA NE TÜR FAALİYETLER YÜRÜTMEYİ HEDEFLİYOR?
İlk etapta Türkiye’nin potansiyelini dünyaya daha iyi şekilde göstermek istiyoruz. Çünkü bu konuda ülkemizin dünyada henüz hak ettiği bilinirliğe ulaştığını düşünmüyoruz fakat potansiyelimizin de çok yüksek olduğunu biliyoruz. Doğru politikalar ortaya koyulduğunda ve bunu bir de tanıtım faaliyetleriyle güçlendirdiğimizde Türkiye’miz, uluslararası gayrimenkul yatırımlarında dünyanın en önde gelen birkaç ülkesinden biri olabilir.
KAMU SEKTÖRÜ, DİĞER ÖZEL KURUMLAR VE DERNEKLERLE YAPTIĞINIZ İŞ BİRLİKLERİNİ DETAYLANDIRIR MISINIZ?
Kurulum aşamasını tamamlamamızla birlikte sektörde önemli bir boşluğu doldurduğumuzu gördük. GİGDER; kamuyla ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla olan ilişkilerini güçlendirip üyeleri arasında bir güven tesis etti. Dolayısıyla yurt dışından Türkiye’ye gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler GİGDER’in kapısını çalabilir.
ULUSLARARASI YATIRIMCILAR GAYRİMENKUL ALIMINDA EN ÇOK NELERE DİKKAT EDİYOR?
Öncelikle kendimizi uluslararası yatırımcının yerine koymamız lazım. Uluslararası yatırımcı neden kendi ülkesi dışında bir yere yatırım yapar? O ülkeyi ve insanlarını çok sevdiği için olabilir. Ülkede bir gelişme fırsatı gördüğü için yapacağı yatırımdan daha iyi kârlar elde edeceğini düşünebilir. Ya da kendi ülkesinde birtakım sebeplerden dolayı göç ihtiyacı duymuş olabilir. Bu tür gerekçelerle yola çıkan bir yatırımcının Türkiye’ye gelmesi için bizim de her anlamda altyapısal düzenlemeleri ortaya koymamız gerekiyor.
ULUSLARARASI YATIRIMCILAR EN FAZLA HANGİ ŞEHİRLERİ TERCİH EDİYOR? BU ŞEHİRLERİN TERCİH SEBEPLERI NELER?
İstanbul’u, Türkiye’nin prensi olarak ifade ediyoruz. Nitekim rakamlar da bunu gösteriyor. Sonrasında bir turizm cenneti olan Antalya ciddi yatırım çekiyor. Bursa, Ankara, İzmir ve Yalova da yine sıkça tercih edilen şehirler arasında yer alıyor. Biz de yerel kamu kuruluşlarıyla istişare ederek Türkiye’nin saklı güzelliklerini ortaya çıkarmak istiyoruz.
T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI YURTDIŞI TEŞKİLATININ KURULMASI SEKTÖRE NELER KAZANDIRACAK?
Böyle bir teşkilatın kurulmasının şüphesiz çok faydası olacak. Bu gelişmeyi dikkatle takip ettik ve çok memnun olduk. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının kuracağı teşkilatın tebliğini incelediğimizde, dünyadan Türkiye’ye daha fazla para girdisi olması için kurulan bir teşkilattan söz edebiliriz.
GİGDER’IN ÖNÜMÜZDEKI DÖNEM PROJELERİNİ SİZDEN DİNLEYEBİLİR MİYİZ?
İlk olarak Türkiye’nin dünyada gayrimenkul yatırımlarından en çok pay alan ilk beş ülke içine girmesini istiyoruz. Fransa, Almanya ve Ingiltere gibi ülkelerden hiçbir eksiğimiz yok. Hatta inanıyoruz ki daha fazla güzelliklerimiz ve olumlu yönlerimiz var. Dolayısıyla yılda 20 milyar dolar gayrimenkul yatırımının Türkiye’ye girmesi hiç de zor değil. Bu anlamda ülke yöneticilerimizin de çok ciddi girişimlerinin olduğunu görüyoruz. Biz de bu minvalde onlara sürekli bilgi ile içerik üreten, saha tecrübelerimizi yansıtan ve onları doğru yönlendirme sorumluluğu olan bir dernek olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemiz, özellikle turizm anlamda büyük bir potansiyele sahip. Nitekim son yıllarda gurur duyulacak rakamlara imza attık. Aynı gururu gayrimenkul yatırımlarında da yaşamak istiyoruz.
Yıllık yaklaşık 30 milyar dolarlık bir turizm gelirimiz var. Gayrimenkul yatırımlarının ise yaklaşık 6 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Bu rakamın yukarı çıkması için çalışmalar yapacağız.
Öte yandan İstanbul’u gayrimenkul yatırımının merkezi hâline getirmek için çeşitli konferanslar ve zirveler düzenleyeceğiz. Uluslararası gayrimenkul yatırımlarının zirvesini Istanbul’a çekeceğiz. Yine yurt dışında doğru pazarlar bulmak için ciddi AR-GE çalışmalarımız olacak. Satış anlamında Türkiye’den daha önde olan Ingiltere, ABD, Fransa ve Ispanya gibi ülkeleri inceliyoruz. Söz konusu ülkeleri başarıya götüren adımları, araştırma firmaları vasıtasıyla tek tek analiz ediyoruz. Üyelerimizin firmalarını ve projelerini tanıtabileceği zeminler oluşturmak adına belirleyeceğimiz hedef ülkelerde roadshow’lar düzenleyeceğiz. Ayrıca insanların teknolojik altyapıdan faydalanarak belki de Türkiye’ye hiç gelmeden online platformlar aracılığıyla mülk sahibi olabileceklerine dair çalışmalar yürütüyoruz. Dikkat ederseniz ağırlıklı olarak tanıtımdan bahsettim. Zira tanıtım çalışmaları, bu işin olmazsa olmazı. Eğer Türkiye’yi görücüye çıkaracaksak etkin bir tanıtım politikası güdüyor olmalıyız. Bu da sadece özel sektörün ve GİGDER’in tek başına yapabileceği bir konu değil ama derneğimiz burada bir dinamo vazifesi görecek. Dolayısıyla yetkili mercilerin dikkatini yukarıda bahsettiğim konulara çekerek onların itici güç olması yolunda çalışıyoruz.
SON OLARAK SEKTÖRE BİR MESAJINIZ VAR MI?
Çok yeni bir dernek olmamıza rağmen, iş birliği içerisinde olduğumuz ulusal-uluslararası kuruluşlar ve üyelerimizle birlikte güçlü bir kuruluş altyapısına sahibiz. Bu anlamda uluslararası yatırımcıya gayrimenkul satışı sektöründe faaliyet gösteren tüm geliştiricilerimizi ve bu vesileyle yurt dışına uzanmak isteyen kurumları aramızda görmekten büyük bir memnuniyet duyarız.