Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir; Uzak Doğu pazarının lokomotifi Çin’in Türk gayrimenkul pazarına etkilerini emlakdream.com‘ a değerlendirdi ve önerilerde bulundu.
Ülkemizin ilk Çin gündemi;
Çin’i Ukrayna’dan ‘eğlence gemisi yapacağız‘ diye satın aldığı, ‘size 1 milyon Çinli turist göndereceğiz‘ diye geçirdiği dev gemi Varyag ile ülke gündemimize taşımıştık. Ancak eski adı ile Varyag, yeni adı ile ‘Liaoning’ iddia edildiği gibi ne eğlence gemisi oldu, ne de 150 Milyon turistin yılda 300 Milyar Dolara yakın turizm harcamasından Türkiye’ye yılda 1 milyon turist geldi.
Yeni gündemimiz “Akın Akın Çinli“
1,5 Milyar nüfus, 5 milyon’a yakın zengin aile sayısı ile tüm ülkelerin iştahını açan Çinliler; Portekiz, Yunanistan ve Avrupa’ya yoğun ilgi duyarken bol sıfırlı – Binli Rakamlar ile ifade edilen gayrimenkul yatırımları yapıyorlar.
Yıllar itibarı ile Yıl içi rakamlar değerlendirildiğinde Yıllarca yok denecek kadar gayrimenkul alımı yapan Çinlilerin kayda değer Pasaport Vatandaşlığı taleplerinin olmadığını görüyorum.
Yıllar itibarı ile satılan gayrimenkul adetinde, yabancıların satın aldığı gayrimenkul payında olmayan Çin’li gayrimenkul talebini, 6 ay’lık 15 binli rakam içinde 500’lü rakamını el’e alıp “istila – akın akın & oluk oluk talep – patlama – rekor“ olarak değerlendirmeyi abartı olarak görüyorum.
Uyarıyor Dikkat Çekiyorum;
Bu abartı karşısında yetkilileri uyarıyor ve dikkat çekiyorum, Çin ve Uzak Doğu çok önemli Dünya gayrimenkul pazarının oyuncusu, önemli miktarda Dünyanın farklı ülkelerinden farklı amaçlar ile gayrimenkul talebinde bulunuyorlar.
Satın alma alışkanlıkları diğer ülkelere göre farklılıklar gösteriyor.
Uluslararası Gayrimenkul talebine fiziki veya sanal ortamda acenteler aracılığı ile bulunmayı tercih ediyorlar.
Ancak; Çin’li acentelerin %40’lara ulaşan komisyon talepleri sektörü farklı yönlere sevk ediyor.
Çin talep yapısı; patladı demek ile patlamaz, bu tarz değerlendirmeler sadece rehavet getirir.
Bilmenizi isterim ki Bugünün Çinlileri 300 Bin USD üstünde gayrimenkule talep göstermiyor, satın alımda bulunmuyor.
Talebin seyri; ağırlığını “pasaport vatandaşlığı“ olarak yoğunlaştırıyor…
İhtiyacı doğru tespit edelim;
Ticari Hedef; Çinlilerin, Afrika kıtasında ticari olanaklara daha yakın olabilmeleri, İpekyolu projeleri, Enerji koridoru gibi stratejilerde pozisyon alma talepleri,
Yatırım Hedefi; Çinliler yurt dışında aldıkları gayrimenkulü, tasarruf aracı olarak görüyorlar,
Pasaport Vatandaşlığı; Türk pasaportuna sahip olduklarında Avrupa ülkelerine ve Amerika’ya çok kolay vize alabilme olasılıkları,
Yerleşim; Ülkemizin tarihi, kültürel, Turizm zenginlikleri yaş alan Çin için “sağlık ve bakım“ ile birleştirilebilir ise Avrupa – Amerika yerleşim / yaşam tercihinden pay alınabilinecektir.
Tespit ettiğimiz ihtiyaca göre; pasaport vatandaşlığı miktar ve uygulama şekillerini tespit edelim.
Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığını Ortak Pazarlamaya Davet ediyorum
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) önderliğinde bakanlıklar arası koordinasyonun sağlanmasını öneriyorum.
Türkiye’nin Çin’de tanıtılması noktasında geleneksel yöntemlerin yanı sıra “Türkiye’yi Çinlilerin gözünden tanıtma” anlayışını benimseyen Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ülke tanıtımında ortak pazarlama üzerinde hareket etmesi çok önemli katkı getirecektir.
Sonuç Olarak; Ben global dünyada her ülke vatandaşının uluslararası gayrimenkul talebinde farklı amaçlar ile satın alım yönünde hareket ettiğini gözlem ve deneyimliyorum.
Bu doğrultuda elde ettiğimiz tecrübeler ışığında hedeflediğimiz ülkeleri tespit ederek “gayrimenkul alımı ile uygulamaya koyduğumız pasaport vatandaşlığını“ tekrar değerlendirerek ülkelerin farklı amaçlarına uygun; döviz gelirlerini artırıcı yönde verimli – fonksiyonel hale getirebilme yol/yöntemleri uygulamaya geçirmeliyiz.