Türkiye’de ortalama 1 yıl içinde gerçekleşen deprem sayısına 2020 yılının ilk 8 ayında ulaşıldı!
Türkiye’nin 2020 yılını yer sarsıntıları açısından hayli hareketli geçirdiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bir yılda Türkiye’de yaklaşık 24 bin deprem oluyor. Ama bu kez yılın ilk sekiz ayında biz bu deprem sayısını tamamladık” dedi.
Depremlerin pek çoğunun hissedilmeden kayıtlara geçerken bazılarının ise paniğe neden olduğunu kaydeden Ersoy, “AFAD verilerine göre 4’ten büyük 130, Kandilli verilerine göre ise 180 tane sarsıntı meydana geldi. Yine 5’ten ve 6’dan büyük depremler de meydana geldi. Bunlar çok hissedildi ama yıkıcı depremler henüz gerçekleşmedi. Bu depremler bize her an olabilecek büyük depremlere hazırlıklı olun diyor” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin hemen hemen her yerinin deprem açısından riskli bölge kabul edildiğini ve topraklarının neredeyse tamamın fay hatları üzerinde bulunduğunu dile getiren Ersoy, “Türkiye’nin deprem olmuyor, güvenilir diyebileceğimiz bir bölgesi yok. Konya ve Niğde civarlarında deprem olmuyor diye düşünülüyordu. Geçtiğimiz gün yaşanan deprem, bu efsaneyi ortadan kaldırdı” açıklamasını yaptı.
Ersoy, Niğde’nin Bor ilçesinde 20 eylülde gerçekleşen 5.1 şiddetindeki depremle ilgili olarak şunları da söyledi:
“Niğde’deki depremin olduğu yerlerde tarihsel olarak büyük depremlerimiz yok. Ama orada Tuz Gölü’nün doğusundan gelen ve Niğde-Bor’a kadar giden Tuz Gölü Fay Zonu var. Deprem bunun ucundaki küçük kırıklarda meydana geldi. Uzun süredir Tuz Gölü fayının aktif olup olmadığı konusunda ciddi tartışmalar vardı. Artık aktif olduğunu biliyoruz.”