Gayrimenkul sektöründe tam kapanma sürecinde biriken talep nedeniyle rekor satışlar beklendiğini vurgulayan Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, “Sektörde, tam kapanma sonrasına ertelenen talep ile birlikte ciddi bir satış beklentisi hâkim. Sektördeki oyuncular da hazırlıklarını bu yönde sürdürüyor. Üstelik, tam kapanma sonrasında sektörün en verimli dönemi başlayacak. Tıpkı turizm gibi, gayrimenkul sektörü de canlanacak. Biriken yoğun talebin etkisiyle, tam kapanma sonrası 3 aylık süreçte toplam 12.000- 15.000 konut satışı aralığında bir performans rekoru bekleniyor” dedi.
Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yeniden yükselişe geçen satışların tam kapanma sürecinden ne şekilde etkileneceği merak konusu. Sektör temsilcileri, bu dönemde büyük bir talep birikmesi yaşandığı ve ertelenen yatırımların kapanma dönemi sonrasında rekor kıran satışları beraberinde getireceği görüşünde birleşiyor. Her sene bahar aylarıyla birlikte hız kazanan konut satışları nedeniyle, mayıs sonu itibariyle yılın en yüksek satış oranlarının görüleceği düşünülüyor.
Geçen yıl yaşanan tam kapanma dönemi ve sonrasındaki veriler incelendiğinde, bu beklentinin kaynağı daha net anlaşılıyor. 2020 yılında TÜİK tarafından açıklanan yabancı yatırımcıya yönelik konut satış rakamlarına göre, toplamda 40 bin 812 adet satış gerçekleşmişti. Oysa 2021 yılının sadece ilk 3 ayında 10 bin adet konut satıldığını görüyoruz.
Her ne kadar seyahat kısıtlamaları ve tam kapanma önlemleri nedeniyle satışlarda düşüş yaşansa da dijital satış kanallarının efektif kullanımı sayesinde sektördeki hareketlilik devam ediyor. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz tam kapanma sürecinde geçen seneye nazaran daha verimli bir dönem yaşanacağı düşünülüyor. Sektörde, tam kapanma sonrası süreçte pandemiden önceki 2019 yılı satış rakamlarına ulaşılacağı, hatta bu rakamların aşılacağına yönelik bir beklenti hâkim.
Dijital satış kanalları etkin rol oynuyor
Pandemi döneminde giderek zorlaşan proje ziyaretleri nedeniyle dijital satış kanallarının öne çıktığına değinen Bucak, “Pandemi nedeniyle alınan seyahat kısıtlaması kararları, gayrimenkul sektöründe yenilikçi çözümler üretilmesini de zorunlu kılıyor. Fiziksel ziyaretlerin mümkün olmadığı yatırım ortamında, dijital temas ön plana çıkıyor. Artık, sanal turlarla projelerin tanıtıldığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Sektörde, dijital satış kanallarına yönelik ilginin de giderek arttığı gözlemleniyor. Mars Investment olarak bu süreçte, mümkün olduğunca dijital kanallardaki iletişime odaklanarak seyahat kısıtlamasının kalkmasını bekleyen yatırımcıların ilgisini canlı tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca, tam kapanmanın ardından açığa çıkacak yoğun trafiği maksimum verimle yönetmek adına saha operasyonu geliştirmeye odaklanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Satışların yüzde 40’ı online
Pandemi süresi boyunca satışların online ve uzaktan yapıldığına dikkat çeken Hakan Bucak, “Mars Investment olarak geliştirdiğimiz güvenli online satış sistemleri ile satış öncesi, sırası ve sonrası bütün satış sürecini bir ekosistem ile yürütebildiğimizi gördük. Pandemi döneminden bu yana satışlarımızın yüzde 40’ını tamamen online gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz satışların yüzde 95‘inde tapu teslimi yaptık. Vatandaşlık amaçlı tamamen online sattığımız gayrimenkuller üzerinden yapılan vatandaşlık başvuran yatırımcıların yüzde 70’i hiç Türkiye’ye gelmeden pasaportlarını, ikamet ettikleri ülkedeki Türk Büyükelçiliklerden teslim aldılar. Ülke olarak dijitalleşme ve güvenli dijital alım sistemlerine yatırım yapmaya devam etmemiz gerekiyor.” diyerek açıklamalarına devam etti.
İran, Irak ve Rusya ilk 3’te yer alıyor
Tam kapanmayla geçen sürenin ardından gayrimenkul sektöründe ciddi bir yükseliş beklendiğine dikkat çeken Bucak; “Tam kapanma sonrasında sektörün en verimli dönemi başlayacak. Tıpkı turizm gibi, gayrimenkul sektörü de canlanacak. Ocak–Mart arası dönemde yabancı yatırımcıların vatandaşı oldukları ülke sıralamasına baktığımızda, 1,599 satış ile ilk sırada İran’ı görüyoruz. Irak, 1.461 adet konut alımı ile ikinci sırada yer alıyor. Irak’ı 938 adetlik konut satışıyla Rusya ve sırasıyla Afganistan, Kazakistan, Almanya ve Yemen takip ediyor. Bu süreçte toplamda 9 bin 992 adet konut satışının yapıldığını görüyoruz.” dedi.
Faizlerde indirim beklentisi
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte yükselişe geçmesi beklenen satışlarının sürdürülebilir bir boyut kazanması için faiz indirimine ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Hakan Bucak, “Tam kapanma sonrası beklenen hareketlilikte kırılma noktasının haziran ayı olacağı tahmin ediliyor. İçerisinde bulunduğumuz dönemde faizlerde indirime gidilmesinin, tam kapanma sonrasındaki satışlarda büyük bir ivme ve süreklilik kazandıracağına inanıyoruz” şeklinde açıklamalarına devam etti.
Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan ve hayatlarında B planı arayan özellikle Müslüman ülkeler öne çıkacak
Tam kapanmanın etkisiyle vaka sayılarında yaşanacak düşüşlerin, satışları yukarı yönlü etkileyeceğine dikkat çeken Bucak; “Ülkeler arası seyahat kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla birlikte, sektörde yoğun bir yabancı yatırımcı trafiği oluşması bekleniyor. Sektörde, bu süreç içerisinde Lübnan, Pakistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen yatırımcıların ön plana çıkacağına yönelik bir beklenti hâkim. Seyahat kısıtlamasının kaldırılması, bekleyen yabancı yatırımcı taleplerini de harekete geçirecek bir etki yaratacaktır. Bu süreçte sağlık hizmeti almak için ülkemize gelecek yabancıların da satışlara katkı sağlaması kaçınılmaz görülüyor” diyerek açıklamalarını tamamladı.