Geride bıraktığımız haftada yurt içinde İSO İmalat Sektörü PMI, Tüketici Fiyat Endeksi ve GTS’ye Göre Dış Ticaret Dengesi verileri ön plana çıkarken küresel piyasalarda Euro Bölgesi Perakende Satışlar ve PMI verileri, ABD’de Dış Ticaret Dengesi ve İşsizlik Başvuruları verileri takip edildi.
TÜİK tarafından açıklanan TÜFE, piyasa beklentilerinin üzerinde, aylık %1,8 artarken yıllık manşet enflasyon %18,95 ile 27 ayın zirvesinde yer aldı. Manşet ÜFE de aylık %2,46 artarak yıllık son 33 ayın zirvesi olan %44,92 olarak gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında, “Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok” açıklamasında bulundu.
Koronavirüs gündemdeki yerini korudu. Aşılanma faaliyetlerinin devam etmesine karşın dünyada artan vaka sayıları önlemlerin de peş peşe açıklanmasına yol açtı. ABD’de hastaneye yatanların sayısında ciddi artış yaşanması, nüfusunun büyük çoğunluğunu aşılanan İsrail’de görülen vaka sayıları ardından alınması planlanan ek kısıtlama önlemleri piyasalar tarafından yakından izlendi.
Euro Bölgesi hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Temmuz ayı son okumalarında rekor seviyeye ulaşarak 59,8 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde imalat aktivitesi ise Temmuz’da ekonomilerin yeniden açılması ve talep artışıyla büyümeye devam etti.
FED’in istihdam piyasalarına destek vermeye devam edeceği beklentisinin istihdam piyasalarında bir toparlanama göstermemesi “Stagflasyon”un piyasalarda konuşulmasına sebep oldu. Fed Başkan Yardımcısı Clarida, ekonomi, tahminleriyle uyumlu olarak iyi performans gösterirse 2023’te faiz artışlarının başlayabileceğini ve Fed’in, gelecek toplantılarda varlık alımı azatlımı konusunu ele alacağını belirtti, ayrıca Delta varyantın ekonomik görünüm üzerinde risk teşkil ettiğini ve enflasyonda risklerin de yukarı yönlü olduğunu ifade etti. Clarida’nın açıklamaları sonrası değerlenen ABD dolarına paralel, gelişmekte olan ülke paraları da değer kaybetti.
IMF yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede küresel likiditeyi artırmak amacıyla 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para biriminin tahsisini onayladı.
Global piyasalarda artan risk iştahının da desteği ile Endeksler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında Delta varyantına ilişkin endişelere rağmen iyi gelen şirket bilançolar ve ekonomik verilerin etkisiyle pozitif bir seyir izledi. Haftaya alıcılı başlayan BİST100 Endeksi, hafta boyunca 1394-1438 bandında bir seyir izlediği haftayı %3,00 kazançla 1.434,76 puandan tamamladı.
Haftaya 8,34 seviyesinden başlayan Dolar/TL 8,33-8,67 bandında yukarı yönlü bir seyir izleyerek, Euro/TL 9,90-10,19, Euro/Dolar paritesi 1,1776- 1,1897, Dolar Endeksi 91,80-92,97 bandında, Brent tipi petrolün varili 70- 75 dolar bandında işlem gördü.