Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik oranı, cari denge ve sanayi üretim verileri takip edilirken küresel piyasalarda ABD enflasyon verisi ön plana çıktı. İşsizlik oranı Eylül ayında %11,5 olurken, genç nüfusta işsizlik oranı %21,5 olarak gerçekleşti.
Cari denge, Eylül ayında 1,65 milyar dolar fazla verirken, 12 aylık cari işlemler açığı, Eylül ayında 18,44 milyar dolar oldu.
Sanayi üretimi Eylül ayında aylık %1,5 azalırken, yıllık %8,9 arttı. Hafta boyunca piyasaların odağında olan ABD yıllık enflasyonu beklentilerin üzerinde %6,2 ile 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyonun 31 yılın en yüksek seviyesini görmesi enflasyona ilişkin endişeleri ve Fed’in para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini artırırken, doların güçlenmesiyle dolar endeksi 95 sınırının üzerine çıktı.
Altının ons fiyatı 1.868,59 dolara kadar yükselirken, altının gram fiyatı TL’deki değer kaybının da etkisiyle 597,4 TL ile rekor kırdı.
Haftaya 9,70’li seviyelerden başlayan ve ABD enflasyon verisinin ardından rekor üstüne rekor kıran Dolar/TL, tarihi zirvesini 9,9857 seviyesine taşıdı. Euro/TL ise 11,45 sınırının üzerine çıktı.
Bu gelişmeler altında haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde yukarı yönlü hareket ederek 1.643,82 ile rekor kıran BİST100 Endeksi, %3,47 kazançla 1.638,50 puandan haftayı tamamladı.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 29 Ekim-5 Kasım haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 274,4 milyon dolar hisse senedi ve 37,7 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) alımı yaparken, 1,7 milyon dolar Özel Sektör Tahvili satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 428 milyon dolar artarak 233.302 milyon dolar oldu. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı hafta içinde 400 sınırının altına indi.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
15-19 Kasım 2021 haftasında,
Yurt içi piyasalarda, TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı ön plana çıkarken, ayrıca
- Tarım ÜFE
- Konut Satışları
- Ücretli Çalışan Sayısı
- Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Konut Fiyat Endeksi
- Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de New York Fed İmalat Endeksi, Perakende Satışlar, İthal Fiyatları, Sanayi Üretimi, İşletme Stokları, Net Sermaye Girişi/Çıkışı, Konut Başlangıçları, DoE Petrol Stokları, İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi;
Çin’de Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı;
Japonya’da GSYH, Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi;
İngiltere’de İşsizlik Oranı, Perakende Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Girdi Fiyatları, Perakende Satışlar;
Euro Bölgesi’nde Dış Ticaret Dengesi, GSYH, Tüketici Fiyat Endeksi, Cari İşlemler Dengesi;
OECD GSYH;
verileri ön plana çıkıyor.
Kaynak: BMD