Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yapılan araştırmaya göre boya, parke, kapı, pencere, seramik, vitrifiye gibi dekoratif yenilemelerin maliyeti pandeminin hayatımızda olmadığı 2019 yılından bu yana yüzde 150 arttı.
Son 1 yıllık dönemde Elektrik, ısıtma-soğutma, havalandırma, yalıtım dahil yenileme maliyeti yüzde 50, kolonlara kadar inilip güçlendirme dahil yapılan derin yenilemenin maliyeti de yüzde 56 yükseldi.
2021’in ilk yarısı sonunda dekoratif yenilemenin metrekare maliyeti işçilik hariç 500 lirayı bulurken 100 metrekare bir evde güçlendirme dahil derin yenileme için ödenecek rakam ise 180 bin liraya çıktı.
İnşaat malzemeleri sektöründe 2020 itibarıyla önemli değişiklikler yaşandığını, pandemi nedeniyle hane halkının eve kapanmasının etkisi ile iyileştirme ve yenilemeye dair bir farkındalık yaşandığını söyleyerek 2021’de de yenilemeye ilginin devam ettiğini belirten Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Evde yaşam konforunu sağlama ihtiyacı yenileme pazarını hareketlendirdi. Aslında kültür de değişti. Tüketici geleceğe daha iyi baktığında yenileme eğilimi artıyor, karamsar olduğunda ilk kestiği şey ise yenileme oluyor. Ama tüketici evde daha çok zaman geçirdiği bu süreçte yenilemenin bir ihtiyaç, zorunluluk olduğunun farkına vardı” diye konuştu.
Tadilatlar için işçilik hariç maliyetler konusunda bilgiler veren Küçükoğlu, şunları söyledi:
“Eğer kolonlara kadar inilip güçlendirme dahil derin yenileme yapılıyorsa yaklaşık maliyet metrekare başına 1.800 TL. 100 metrekare ev için 180 bin TL ödenecek. Eğer güçlendirme yapılmadan tesisat (elektrik, su vb.), ısıtma-soğutma, havalandırma sistemleri, yalıtım dahil cephe sistemleri, pencere-cam ve çatı-baca sistemleri ile ilgili bir yenileme söz konusu ise metrekare başı maliyet 800-900 TL’ye düşüyor. 2021 yılı ilk 6 ay verilerine göre boya, parke, kapı, pencere, seramik ve vitrifiye yenilemelerini kapsayan dekoratif yenileme ise metrekare başına 400-500 TL maliyetle yapılabiliyor.”