26 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerGökdelenler Deprem Yönetmeliğini Aşıyor mu?

Gökdelenler Deprem Yönetmeliğini Aşıyor mu?

Yüksekliği 60 metre ve üzerinde olan gökdelenler, Türkiye'de uygulanan Deprem Yönetmeliği'nin kapsamı dışında 

Çünkü en son 2007'de değiştirilen yönetmelik, 60 metreye kadar olan yapıların deprem dayanıklığına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Özellikle son 10 yılda sayıları hızla artan, yükseklikleri 300 metreyi zorlayan gökdelenler için yasal bir standartın olmaması büyük risk yaratıyor. 60 metreden yüksek binalar için yıllardır üzerinde çalışılan taslak yönetmelik de bir türlü çıkmıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 60 metre ve üzeri yükseklikteki binaların hangi fen ve teknik kurallara göre yapıldığı konusunda soru işaretleri olduğunu vurgulayarak depremi tartışırken bu konunun hiç gündeme getirilmemesini eleştirdi.

Özellikle 1999 depreminden sonra bir çok kez gündeme getirilmesine karşın yüksek betonarme binalar için bir yönetmelik çıkarılamadığının altını çizen Eyidoğan "2007 Deprem Yönetmeliği'ndeki depreme dayanıklılık tasarımı kurallarının 60 metre ve daha yüksek binalar için yeniden düzenlenmesi ve özel tasarım kurallarının oluşturulması şart" dedi.

Eyidoğan, 2007 Deprem Yönetmeliği'nde öngörülen C50 normundaki beton üst sınırının değiştirilerek, yüksek binalar için daha yüksek dayanımlı beton kullanımına imkan sağlanmasını istedi. Artık C60, C70, C80 gibi yüksek beton dayanımlı betonların imal edilebilirliğinin tartışılması ve yönetmeliklerinin en kısa zamanda çıkarılması gerektiğini belirten Eyidoğan "Bu tür binalarda yüksek dayanımlı beton çeliğinin de kullanılması sağlanmalı" dedi.

Eyidoğan, bu yüksek binaların statik ve dinamik hesaplarında profesyonel mühendislik hizmetinin de denetlenmesinin önemine işaret etti. Eyidoğan, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi.

5 yıllık taslak

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de bu tür yüksek yapılar için 5-6 yıldır üzerinde çalışılan taslak bir yönetmelik olduğunu ancak bugüne kadar çıkarılamadığını kaydetti. Bu süreçte yüksek yapıların sayısının hızla artmaya devam ettiğini vurgulayan Gökçe "Hem yönetmeliklerinin olmaması hem de nasıl yapıldıklarının yeterli ölçüde bilinmemesi nedeniyle bu binalar depremde sınanacaklar. Nasıl bir refleks göstereceklerini depremde göreceğiz" diye konuştu.

Eskiden yüksek yapıların mühendislik yapıları olarak düşünüldüğünü kaliteli işler yapıldığını dile getiren Gökçe "20 kata kadar olan bu yapılar çok iyi mühendislik hizmeti aldı. Ama özellikle 1995 sonrası yapılan 20 katın üzerindeki yapılar bu kategoride değil" dedi.

İstanbul'un gökdelenleri

Levent ve Maslak'ta tek tük yükselmeye başlayan gökdelenler ilerleyen yıllarda Ataşehir, Esenyurt, Beylikdüzü, Kayabaşı, Fulya, Şişli, Mecidiyeköy, Esentepe, Kozyatağı ve Esenler'de hızla çoğaldı. İstanbul'da 35 metreden yüksek 2 bin civarında bina bulunuyor. 60 metre yani 20 kat ve üzeri gökdelenler de adeta birbiriyle yarışmaya başladı. Artık gökdelenlerin boyları yüzlerce metreye dayandı. Levent'teki Sapphire 261, İş Kuleleri 181, Tekstilkent Plazalar 168, Akbank Tower 168, Şişli Plaza 165, Süzer Plaza 153, Garanti Genel Müdürlük Binası 143, Sabancı Center 141, Elit Residence 140, Beybi Giz Plaza 136, Metro City 131, Kaya Ramada Plaza 130, Tekfen Tower 118, Kanyon 112, Maya Center 100 metre uzunluğunda. 240 metrelik Diamond of İstanbul inşaatı sürüyor, Kazak inşaat firması Landmark da Levent'te 250 metrelik iki kule dikmeyi planlıyor. Anadolu Yakası'nda ise yükseliği 100 metreyi geçen bir çok bina yükseliyor.

milliyet

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI