22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetEkonomi piyasalarında yılın son haftasının özeti (27-31 aralık 2021)

Ekonomi piyasalarında yılın son haftasının özeti (27-31 aralık 2021)

Yılın son haftasında, yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi verileri takip edildi. Yılbaşı nedeniyle yurt dışında veri akışı açısından sakin bir hafta olurken küresel piyasaların odağında Omicron varyantına ilişkin gelişmeler yer aldı.

Haftaya pozitif başlamasına rağmen hafta içinde 1.828-1.943 aralığında karışık bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, haftayı %1,78 kayıpla 1.857,65 puandan tamamladı.

Dış ticaret açığı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 artarak 5 milyar 402 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Aralık ayında 97,6 değerine gerilerken bu Mayıs ayından bu yana görülen en düşük seviye oldu.

TCMB verilerine göre, kur korumalı TL mevduat enstrümanının devreye girdiği 24 Aralık haftasında brüt rezervler 110,8 milyar dolara ve net rezervler 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi.

Yabancı yatırımcılar 24 Aralık haftasında 570 milyon dolarlık hisse senedi ve 94 milyon dolar değerinde tahvil satışı gerçekleştirdi. Aynı haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 429 milyon dolar azalarak 146.080 milyon dolara gerilerken tüzel kişilerin döviz mevduatı 1.613 milyon dolar artarak 92.894 milyon dolarla rekor kırdı.

Türkiye 10 yıllık tahvil faizi %24,87 seviyesine kadar yükseldi. 10,80 sınırında haftaya başlayan Dolar/TL, bugün 13,50 sınırının üzerine kadar çıkarken, Euro/TL, 15,35 sınırını test etti.

Avrupa’da artan koronavirüs vakaları izlenmeye devam etse de piyasa, kıtadaki hükümetlerin daha hafif tepkilerine odaklandı. Fransa toplu buluşmalara kısıtlama uygulayıp evden çalışma zorunluluğu koyarken okulları açık bıraktı; İspanya, şimdiye kadar rekor vaka sayılarına karşı dışarıda maske zorunluluğu ile karşılık verdi ve başka uygulama yapmadı. Küresel piyasalarda hafta genelinde karışık bir seyir izlendi.

Yeni yılın ilk haftasında piyasa takvimi

3-7 Ocak 2022 haftasında,

Yurt içi piyasalarda,

· İSO İmalat Sektörü PMI

· Tüketici Fiyat Endeksi

· Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi

· Dış Ticaret Dengesi

verileri takip edilecek.

Yurt dışında;

Euro Bölgesi’nde İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Üretici Fiyat Endeksi, Ekonomik Görünüm Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi, Perakende Satışları;

Almanya’da BME İmalat Sektörü PMI, Perakende Satışlar, Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, Fabrika Siparişleri, Tüketici Fiyat Endeksi, Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi, Cari İşlemler Dengesi;

İngiltere’de CIPS İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

ABD’de İmalat Sektörü PMI, İnşaat Harcamaları, ISM İmalat Sektörü PMI, ADP Özel Sektör İstihdamı, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI, DoE Petrol Stokları, Dış Ticaret Dengesi, İşsizlik Başvuruları, ISM Hizmet Sektörü PMI, Fabrika Siparişleri, Tarım Dışı İstihdam;

Çin’de Caixin İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

Japonya’da au Jibun Bank İmalat Sektörü PMI, Hizmet Sektörü PMI, Bileşik PMI;

verileri takip edilecek. Ayrıca Pazartesi günü İngiltere Londra Borsası “Yılbaşı” ve Japonya Tokyo Borsası “Resmi Tatil” nedeniyle kapalı olacak.

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI