Veraset ve İntikal Vergisi’nde (VİV) iki tür mükellef bulunuyor. Bunlardan biri mirasçılar, diğeri ise bağış & hediye alanlar.
VİV’de İstisnalar nedir? Nasıl ve ne zaman ödeniyor?
Mirasçılar için 2021’de 334.534 TL olan istisna tutarı 2022 yılında 455.635 TL’yükseltildi. Eğer mirasçının Füruğu (miras bırakan kişinin, kız veya erkek çocukları, torunları ve onların çocukları şeklinde devam eden nesli) bulunmuyorsa bu durumda eşe isabet eden miras hissesinde istisna tutarı ise 911.830 TL olacak.
Mirasçıların ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde noterden veraset çıkartarak vergi dairlerine tahakkuk edecek vergi çıkarsa ödemesi ve miras taşınmaz ise tapudan mirasçılara devrinin yapılması gerekiyor.
Hesaplanan vergi ödemeleri, üç yılda ve altı taksitte (her yıl Mayıs ve Kasım aylarında) yapılabiliyor.
Muristen mirasçılara veraset yoluyla hiçbir mal intikal etmemişse, bu durumun da bir dilekçe ile (beyanname verilmeksizin) vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor.
Bağış-hediyelerde 2021 yılında 7.703 TL olan istisna tutarı, 2022 yılı için 10.491 TL’ye yükseltildi. Bağış ve hediyenin kimden geldiğine göre VİV oranları değişiyor. Anne, baba, eş ve çocuklardan bu hediyeleri alanlar için, verginin oranı yarı yarıya düşüyor. (Yüzde 5’den başlayıp intikal eden varlığın değerine göre yüzde 15’e kadar artıyor.) Hediyenin taşınır (menkul)-taşınmaz (gayrimenkul) olması da fark etmiyor. Mücevherat, otomobil, konut vb. tüm karşılıksız olarak edinilen varlıklar için aynı zamanda vergi yükümlülüğü de söz konusu. Bahsettiğimiz karşılıksız intikaller için beyanname verme süresi bir ay.
Hesaplanan vergi ödemeleri, üç yılda ve altı taksitte (her yıl Mayıs ve Kasım aylarında) yapılabiliyor.
VİV’de istisnalar sonrasında hesaplanacak vergi oranları