Geride bıraktığımız haftada yurt içinde büyüme ve enflasyon, yurt dışında ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilirken Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler hafta boyunca piyasaların odağında yer almayı sürdürdü.
Türkiye ekonomisi, 2021’in son çeyreğinde %9,1 büyürken, 2021 yılının tamamında %11 büyüdü.
Tüketici fiyat endeksi, Şubat ayında beklentinin üzerinde aylık %4,81 artarken, yıllık enflasyon %54,44’e yükseldi.
Yurt içi üretici fiyat endeksi, aylık %7,22 artış gösterirken, yıllık bazda ise %105,1 ile Mart 1995’den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.
Hafta sonu Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve ABD’nin belirli Rus bankalarını uluslararası ödeme ağı SWİFT sisteminden çıkarılmasına karar verdiğini açıklaması küresel piyasalara sert satışlar getirdi. Hafta içinde Rusya ilişkin yeni yaptırımlar açıklanmaya devam etti. İngiltere, limanlarına Rus gemilerinin erişimini yasakladı. İsviçre, Rusya’ya karşı AB ile aynı yaptırımları uygulama kararı aldı. Norveç Varlık Fonu, Rus varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı. ABD’li şirketlerin ve vatandaşların Rusya Merkez Bankası, Rusya Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı ile işlem yapması yasaklandı. Japonya, Rusya Merkez Bankası ile 2 Rus finans kuruluşunun varlıklarını donduracağını duyurdu. Şirketler de Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılırken birçok şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı. Bu sabah Ukrayna’da Rus askerlerinin Ukrayna güçleri ile çatışmaları nedeniyle Zaporijya Nükleer Santrali’nde yangın çıkarken, Rusya, nükleer santralin kontrolünü ele geçirdi. Bu gelişmeler küresel piyasalardaki risk iştahını azaltırken arz endişeleriyle petrol ve emtia fiyatlarında sert yükselişler yaşandı.
Brent tipi petrolün varili 119,78 dolara kadar yükseldi. Altının onsu 1.955 doların üzerine kadar çıkarken, gram fiyatı 896,7 lirayı gördü. Böyle bir gündemle haftaya düşüşle başlamasına rağmen hafta içinde 1.912-2.047 aralığında karışık bir görüntü sergileyen BİST100 Endeksi, %1,96 kazançla 1.990,75 puandan haftayı kapattı. 13,80 sınırının üzerinde haftaya başlayan Dolar/TL, bugün sabah saatlerinde 14,35 sınırını test ederken, Euro/TL 15,8271 seviyesini gördü. Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 600 sınırını aştı.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
7-11 Mart 2022 haftasında,
Yurt içi piyasalarda,
- Hazine Nakit Dengesi
- Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oranı
- Cari İşlemler Dengesi
- Sanayi Üretimi
- Perakende Satış Hacmi
- Piyasa Katılımcıları Anketi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Dış Ticaret Dengesi, Toptan Stoklar, DoE Petrol Stokları, Tüketici Fiyat Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Hazine Bütçe Dengesi, Michigan Tüketici Güven Endeksi;
Çin’de Dış Ticaret Dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi, Üretici Fiyat Endeksi;
Japonya’da Cari İşlemler Dengesi, GSYH, Üretici Fiyat Endeksi;
Almanya’da Cari İşlemler Dengesi, Fabrika Siparişleri, Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, Tüketici Fiyat Endeksi;
İngiltere’de Mal Dış Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi, GSYH;
Euro Bölgesi’nde GSYH;
OECD İşsizlik Oranı
verileri takip edilecek. Ayrıca Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı ve AMB Başkanı Lagarde’ın PPK ile ilgili düzenleyeceği basın toplantısı ön plana çıkıyor.