Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik, sanayi üretimi ve cari denge, yurt dışında ise ABD‘de enflasyon verisi ile Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı takip edildi.
Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler hafta boyunca piyasaların odağında yer almayı sürdürdü.
Avrupa Merkez Bankası, beklenti dahilinde faizi sabit tutarken, varlık alım programının daha hızlı küçültüleceği belirtildi. AMB Başkanı Lagarde basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkileyeceğini belirterek büyüme beklentilerini aşağı, enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize ettiklerini dile getirdi. ECB, pandemi kaynaklı tahvil alımlarını bu ay bitirme planlarına sadık kalacağını ve enflasyon yeteri kadar hızlı düşmezse yazın tüm varlık alımlarının hepsini kademeli olarak bitireceğini açıkladı.
ABD’de yıllık enflasyon Şubat’ta %7,9’a yükseldi. ABD’nin müttefikleriyle Rus petrolüne ambargoyu görüştüğüne ilişkin haber akışın etkisiyle hafta başında petrol fiyatları sert yükselirken Brent tipi petrolün varili 130 doların üzerine kadar çıktı.
Hafta içinde ABD Başkanı Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD’nin Rusya’dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya’ya yönelik yaptırımların küresel ekonomiye yönelik etkileri risk iştahını azaltırken güvenli varlık alımlarıyla altının onsu 2.070 doların üzerine kadar yükseldi.
Türkiye’nin ara buluculuğu ile Antalya’da Rusya- Ukrayna-Türkiye dışişleri bakanları 10 mart perşembe günü Antalya’da bir araya geldi. Görüşmeden savaşın durdurulmasına yönelik somut ilerleme çıkmazken taraflardan gelen ılımlı açıklamalar risk iştahını artırdı.
Türkiye’de işsizlik oranı ocak ayında %11,4 gerçekleşti.
Sanayi üretimi Ocak ayında aylık % 2,4 azalırken, yıllık %7,6 artış gösterdi.
Cari açık, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 5,3 milyar dolar artarak 7,1 milyar dolara yükseldi.
Bu gelişmeler ışığında haftaya satıcılı başlayan ve hafta içinde 1.963-2.068 aralığında karışık bir görüntü sergileyen BİST100 Endeksi, %3,17 kazançla 2.053,85 puandan haftayı tamamladı.
Türkiye 2 yıllık tahvil faizi hafta içinde %25,46 seviyesine kadar yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi %26,78 ile rekor kırdı.
Haftaya 14,20’li seviyelerden başlayan Dolar/TL cuma günü 15 sınırını test ederken, Euro/TL hafta içinde 16,65 sınırının üzerine çıktı. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 25 Şubat-4 Mart haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 309,2 milyon dolar hisse senedi satışı, 181,4 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS-Kesin Alım) satışı ve 2,9 milyon dolar Özel Sektör Tahvil alımı gerçekleştirdi. Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı 700 sınırına dayandı.
Önümüzdeki haftanın piyasa takvimi
14-18 Mart 2022 haftasında,
yurt içi piyasalarda perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı ön plana çıkarken,
- Tarım ÜFE
- Konut Satışları
- Ücretli Çalışan Sayısı
- Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Konut Fiyat Endeksi
verileri takip edilecek.
Yurt dışında;
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi, New York Fed İmalat Endeksi, Perakende Satışlar, İthal Fiyatları, İşletme Stokları ,DoE Petrol Stokları, Konut Başlangıçları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, İşsizlik Başvuruları, Sanayi Üretimi, 2. El Konut Satışları;
Çin’de Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı;
Japonya’da Dış Ticaret Dengesi, Sanayi Üretimi, Tüketici Fiyat Endeksi;
Almanya’da ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi;
İngiltere’de İşsizlik Oranı;
Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi, Tüketici Fiyat Endeksi, Dış Ticaret Dengesi
verileri takip edilecek. Ayrıca Merkez Bankası faiz kararları açısından yoğun bir hafta olacak. Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed), Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası(BoE) ve Cuma günü Japonya Merkez Bankası(BoJ) faiz kararlarını açıklayacak.